Стартира системата за електронни полици

Преди броени дни стартира работата на Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска, в т.ч. за издаване на електронни полици (ЕИСОУКР) за нуждите на Гаранционния фонд, съобщиха от изпълнителя на проекта – Мусала Софт.

ЕИСОУКР позволява регистриране в реално време на застрахователните полици Гражданска отговорност (и свързаните с тях други застрахователни продукти) и подава информация към Гаранционния фонд за това какви застрахователни полици са издадени, кой ги е издал и кои са бенефициентите по тях.

Към 1 юни вече са издадени и регистрирани първите електронни полици в България. Това е силен инструмент за наблюдение и контрол над застрахователния пазар – практики като забавено отчитане или издаване на застраховки със задна дата вече няма да бъдат възможни.

Включването на ЕИСОУКР към системата на КАТ ще подобри контрола върху превозните средства, като позволи на пътна полиция да извършва проверки в реално време за застрахователния статус на МПС-тата, посредством опростено запитване с SMS-и до ИТ системата на Гаранционния фонд.

Гражданите пък ще могат да следят и проверяват статуса на своите задължителни автомобилни застраховки от мобилни телефони в допълнение на съществуващата възможност през интернет.

ЕИСОУКР стъпва на ключови концепции за ИТ архитектура, като интеграционна шина за услуги (Service Oriented Architecture), хранилище за данни (Data warehouse) и технологии за бизнес анализ и отчетност (Business Intelligence). Приложени са най-високите стандарти за надеждност (5 деветки).  

Очаква се ЕИСОУКР да промени изцяло облика на застрахователния пазар, като предложи иновативни високотехнологични подходи за продажби и обслужване на крайните клиенти. Застрахователите и техните посредници ще могат да използват мобилни терминали за издаване на електронните полици.

Коментар