Влизаме в „пост PC” ерата, обяви Apple

Софтуерът е душата на всички устройства, заяви CEO-то на Apple Стив Джобс, който прекъсна отпуската си по болест, за да открие вчера конференцията за разработчици WWDC в Сан Франциско.

Именно нов софтуер бе акцентът на събитието. Apple представи Mac OS X Lion – осмото голямо обновление на фирмената операционна система. В него са добавени 250 нови функции и 3 000 системни интерфейса за приложни програми.

Според различни експерти, Lion е заприличила на мобилната епълска платформа iOS. Така например, добавена е функция Multi-Touch за управление с няколко пръста. Друго нововъведение е поддръжката на пълноекранен режим за всички приложения.

Чрез функцията Launchpad потребителите на Mac OS X Lion могат лесно да пускат програми и да преместват икони, по подобие iOS. Приложението Mail има различно оформление, в което е вградена нова система за търсене и е добавeна възможност за проследяване на веригата на съобщенията.

Mac OS X Lion въвежда и функция Resume, благодарение на която след включване на компютъра приложенията стартират във вида, в който са били оставени от потребителите преди изключването.

Функцията Auto Save пък постоянно съхранява всички отворени документи, запомняйки техни различни състояния. Така всеки документ има много версии и потребителите могат да се върнат към всяка от тях.

Apple представи и нова версия на мобилната си операционна система. iOS 5, предназначена за iPhone, iPad и iPod touch, включва над 200 нови функции, някои от които са „потресаващи”, според разработчика. Става въпрос за характеристики като iMessage и Newsstand.

Важна новост в iOS 5 е нейната пълна приспособеност за работа с облачните услуги iCloud.

Мениджърите на Apple не пропуснаха да поговорят за „пост РС” ерата. Все повече хора използват iPhone и iPad като основни устройства, в резултат на което вече не е нужно да включват компютъра, за да активират и обновят любимите си приложения, заяви маркетинг мениджърът Филип Шилер.

По-рано в центъра на цифровия живот беше персоналният компютър, който съхраняваше цялата мултимедийна информация. Но с развитие на технологиите, фото- и видеофайловете вече се пазят не само на компютъра, но и на множество други устройства, които единствено трябва да се синхронизират. Цифровият център става облакът, заяви Стив Джобс.

Очаквано, облачната услуга iCloud беше един от ключовите анонси в Сан Франциско. iCloud не е просто хранилище за музика, а универсална услуга за всички видове цифрови данни.

Потребителите могат да съхраняват данни в облака и автоматично да ги синхронизират с устройства като iPhone, iPad, iPod и Mac. Приложенията, поддържащи iCloud, ще изпращат автоматично нови документи в “облака”.

Най-интересното е, че новата облачна услуга ще бъде безплатна. За да се включат в нея, потребителите трябва да въведат своите Apple ID и парола в iOS 5.

iCloud обединява цялата информация – контакти, календари, снимки, приложения, книги, музика – и я прави автоматично достъпна на всички устройства, без кабели и без да е необходима връзка с компютър. За да съхранява огромните масиви от информация, Apple отваря нов център за данни.

Коментари по темата: „Влизаме в „пост PC” ерата, обяви Apple”

добавете коментар...

  1. Мистрия

    Ами май всички са прави, че не искат да слагат лични данни някъде, без да знаят къде. НО!? … те мили хорица и без това, и не само сега, а винаги са имали достъп до данните ви 🙂 Ей на, вирусите изпозлвали слабости на ОС и пипали в компа ви без даже да са админи … какво е това според вас? 🙂 А какво е че всеки 4-ти хакер в САЩ е вербуван от ФБР? Ами останалите от кого са вербувани? Е, вече сами ще си продължите приказката 🙂 Вече няма да има илюзии, че това си е мое и никой няма да го вижда 🙂 Колко моми ги онодиха и после им метнаха клиповете в НЕТ-а :):) Или ще сте прилични (сами сли споказвате някои снимки в НЕТ-а, нали? 🙂 )или … ще трябва да свикнте че ви гледат 🙂

  2. 5ko

    съгласен съм с *
    как пък да не си кача цялата лична информация някъде си без даже и да знам къде е това някъде и кой има достъп до това някъде и ако изтрия всичко оттам дали наистина ще се изтрие
    по-добре да си държа информацията на моя комп а пък нека ми говорят че съм в пост някаква си ера
    тва се нарича законно присвояване на личните данни на всеки
    не ни стига фейса ами сега и това
    след време обаче сигурно всички ОС-та и приложения ще са в облака и едно че ще плащаме абонамент като за кабелна и друго че без тоя абонамент компа ще ти е само един шкаф и нищо друго

  3. *

    С две думи – пичовете искат пълен контрол над компютрите, информацията и живота ни. Ама НИКОЙ не може да ме накара насила да се ръгам в тоя облак. Жалко за новото поколение, на тях по-лесно ще им промият мозъчетата 🙂
    Иначе облака е чудесна и иновативна концепция, но само за специфични цели, а не като основна и едва ли не задължителна чаcт от работата с компютър.

  4. Anonymous

    Време е Джобс да се пенсионира, покрай него и Балмър.

Коментар