Денят на IPv6. Проверка на надеждността на новите мрежи

Компютърната индустрия започна голям 24-часов експеримент, за да открие недостатъците на IPv6 – разрушителна, но необходима ревизия на това как работи интернет отвътре.

В полунощ на 8 юни, по универсално координирано време десетки компании започнаха да включват сървъри, уеб сайтове и мрежова инфраструктура, които комуникират през IPv6. Експериментът е наречен Световен ден на IPv6 (интернет протокол версия 6), съобщава CNET News.com.


В деня на IPv6 се провежда уникален световен експеримент, който може да предизвика проблеми, но е необходим
 

За съжаление, IPv6 тестът може да създаде проблеми в мрежата при някои потребители, които не са конфигурирали добре хардуера и софтуера си, като отнеме две минути за зареждане на определени сайтове, вместо две секунди. За щастие това не се очаква да засегне много хора и тестът ще помогне да се открият всякакви слаби места.

Yahoo прогнозира, че 0,05% от посетителите на сайта ще виждат доста забавена реакция, когато компютрите им изискват информация от IPv6, която реално не може да бъде получена. Това е доста малък процент, но умножено с огромния трафик на Yahoo е нещо от порядъка на 30 000 – 50 000 души засегнати потребители дневно, пояснява Адам Бечтел, вицепрезидент на инфраструктурната група на Yahoo, който наблюдава IPv6 прехода на компанията.

„Много е важно потребителите да бъдат уведомени за това. Може например да се добави нотификация на началната страница, която да предупреждава хората, че мрежата им може да се разпадне”, допълва Бечтел. „Имахме милиони оплаквания на помощната страница на IPv6.”

А какво всъщност могат да очакват засегнатите потребители?

Те ще се натъкнат на доста явления, като например бавно зареждане на страниците, но наистина бавно – от порядъка на няколко минути, поясни Оуен Де Лонг, който управлява отдела по професионални услуги в Hurricane Electric.

Най-често срещаните симптоми са, че една уеб страница може да застине за период от 90 секунди и после да се зареди с нормална скорост. В някои случаи това блокиране може да продължи до три минути. Други възможни пречки са невъзможност за достъп до определени сайтове или проблеми с нестабилност на връзката.

„Потребителите могат да се свържат с интернет доставчика си, ако забележат подобни явления”, пояснява Де Лонг. „Това ще позволи на въпросните доставчици да идентифицират проблема и да се опитат да го разрешат, преди да направим отново този опит”.

Световният ден на IPv6 започна с Google, Facebook и Yahoo и се разпространи сред много други компании. Процесът се наблюдава от отдела по стандарти и поддръжка в Интернет обществото.

Някои обикновени потребители ще погледнат на това като на проблем с интернет връзката, но всъщност има доста работа, която трябва да се свърши. Трябва да се осигурят системни администратори, които да извършат необходимите действия за поддръжка на IPv6.

Днешният ден е повод за ИТ мениджърите да форсират прехода към IPv6, ако още не са го сторили. А за онези, които са започнали, това е възможност да разберат дали мрежите им работят с новия протокол.

по темата: „Денят на IPv6. Проверка на надеждността на новите мрежи”

добавете коментар...

  1. meat

    <a href=http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1022543#comment></a>

Коментар