Публичният и социалният сектор разкриват работни места

Най-големите възможности за заетост у нас през следващото тримесечие ще бъдат предложени от публичния и социален сектор, както и от сектора на ресторантьорството и хотелиерството. Работодателите от сектор „Производство” и „Финансови и бизнес услуги” също предвиждат стабилен темп на наемане на служители през третото тримесечие, според новия доклад на Менпауър за заетостта.

Изследването показва, че темпът на наемане на служители през третото тримесечие ще е подобен на този от предишното тримесечие. 24 процента от работодателите споделят, че планират да увеличат работната си сила, докато 10 процента планират да я намалят.

36 процента от работодателите от публичния и социален сектор, който включва образователни и обучителни фирми, листвани на борсата компании, здравни организации и други, планират да наемат служители през следващите три месеца на 2011 г., а само 7 процента планират намаление на работната сила.

Търсещите работа в Пловдивския регион ще могат да се възползват най-много от плановете на работодателите за наемане на служители. Близо трима на всеки 10 работодатели планират да увеличат работната си сила през периода юли-септември.

„Две последователни тримесечия на положителни индикатори за наемане на служители от страна на работодателите от различни сектори, включително строителство и минно дело, предполагат, че може би достигаме повратна точка и изплуваме от една предизвикателна за търсещите работа среда на заетостта”, каза Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватска.

Прогнозите за наемане на служители остават смесени в региона на Европа, Близкия изток и Африка, като 17 държави от всички 21 страни, включени в изследването, очакват положителни дейности, свързани с наемането на служители. Подобно на миналото тримесечие най-силни планове за наемане на служители сред източноевропейските държави са отчетени в Турция, Румъния, България и Полша, а най-слаби – в Испания, Гърция и Италия.

Секторът на производството изпъква значително и набира сили в Европа – намеренията за наемане на служители се подобряват в 16 от 20-те държави в сравнение с миналата година.

Коментар