Тегленето на пиратски филми в САЩ се удвои за една година

Докато филмовата индустрия се опитва да намери подходящия бизнес модел за интернет разпространение на своите продукти, едно ново проучване показва, че в САЩ расте броят на потребителите, които гледат свалени от мрежата филми на компютрите си.
Данните от проучването Digital Life America на компанията Solutions Research Group сочат, че 32 милиона американци на възраст 12+ (или 18% от онлайн населението на САЩ) са сваляли филми някога, от които 20 милиона го правят редовно. Мнозинството от тях (80%) използват само peer-to-peer сайтове за споделяне на информация. Техният брой се е удвоил между 2005 и 2006 година.
Компютърът се превръща от работно място в център на живот и забавление – 56% от потребителите гледат DVD на своето PC, установява проучването. Неразрешените сваляния на авторски филми от интернет обаче не се възприемат за сериозно нарушение.
Само 40% от анкетираните смятат непозволения даунлоуд за сериозно нарушение в сравнение със 78%, които вярват, че да вземеш DVD от магазина, без да си платиш, е наистина престъпление. Любопитно е, че 59% от американците смятат за много по-сериозно нарушение паркирането на алеята за пожарната.
„Наблюдава се „ефектът на Робин Худ” – повечето хора възприемат звездите и студиата, където те снимат, за достатъчно богати и затова не смятат, че свалянето на филми от интернет е нещо съществено,” коментира данните от проучването директорът на проекта Каан Игит.
„Настоящите сайтове за филмови услуги в интернет от типа "свали, за да притежаваш" (download to own) и новите, които идват на пазара, ще се наложи да предлагат по-голяма гъвкавост за употреба, подбор и по-ниски цени. Само така те ще могат да приобщят потребителите към своите услуги – в противен случай, споделянето на файлове ще продължи да процъфтява,” добави Игит.

Коментар