Безплатно P2P решение лансират Мусала Софт и швейцарска фирма

Безплатно решение, което подпомага работата в екип, разработи Мусала Софт съвместно с швейцарската компания Collanos. Първата официална версия на продукта „Collanos Workplace” бе пусната за даунлоуд през декември.
Collanos Workplace позволява ефективна работа на разпръснати екипи, както и на екипи в движение, като посреща нуждата от навременно съгласуване на голям обем информация между хора, ангажирани едновременно в множество проекти. Продуктът интегрира всички инструменти, които съвременният потребител използва при комуникацията си с партньори, колеги, клиенти или приятели – е-поща, мигновени съобщения, споделяне на файлове и т.н.
Очаква се в следващите версии на софтуера да бъде добавена функционалност за пренос на глас и видео разговори, разкриха от Мусала Софт.
Основно предимство на Collanos Workplace, освен че се разпространява безплатно, е неговата съвместимост с трите основни операционни системи – Windows, Mac OS X и Linux. Това го прави единствен по рода си в областта на колаборативния “workplace” софтуер, твърдят от българската компания. Комуникацията между клиентите се осъществява по технологията “peer-to-peer” и не са необходими централизиран сървър или допълнителна инфраструктура.
„Поставили сме си за цел да направим Collanos Workplace „Skype на колаборативните решения” – възможно най-удобен за ползване, платформено-независим и безплатен", коментира първата официална версия на продукта Франко Дал Молин, президент и технически директор на Collanos. „Същевременно информацията, обменяна между потребителите, се криптира и предава по сигурни канали – това позволява ежедневното използване на продукта и за корпоративни цели”, уточни той.
За да постигне желаната сигурност и стабилност на peer-to-peer комуникацията, екипът използва иновативната технология на Sun Microsystems – платформата JXTA. За разширение на нейната функционалност инженерите на Мусала Софт работят заедно с екипа на Sun Microsystems.
„Изключително ни мотивира възможността да работим със Sun Microsystems върху JXTA – една технология с разпознат от много големи играчи потенциал – и да допринасяме за нейното развитие", казва Делян Лилов, изпълнителен директор на Мусала Софт. "От друга страна, разработката на нов продукт, а именно Collanos Workplace, е предизвикателно. Мусала има голям опит в работа с големи и утвърдени компании като HP, IBM, SAP, където ние следваме техните процеси и стил на работа. В този случай в много отношения Мусала Софт бе водещата – ние консултираме и управляваме дейностите по организация на работата по разработката на продукта”, допълни той. 
По-малко от 2 месеца след излизане на първата официална версия, потребителите на Collanos Workplace по цял свят вече са над 15 000, съобщиха от Мусала Софт. Успехът на продукта се дължи на удобството, лекотата, широката функционалност и нововъведенията, които предлага, обясниха от компанията.
Мусала Софт очаква, че ако потребителите са доволни от безплатния P2P продукт и го намират полезен в ежедневието си, те ще разпространят идеята за неговото внедряване в работата и он-лайн общуването.

по темата: „Безплатно P2P решение лансират Мусала Софт и швейцарска фирма”

добавете коментар...

  1. Младен Н

    Velian, да, но това ще се случи в следващите версии. Основната функционалност ще си остане безплатна.

  2. Velian

    А какъв ще е бизнес модела? Ще има ли платени услуги като при Skype?

  3. Ники Т

    За момента тази функционалност още е в процес на разработка, но принципно е планирано такова нещо – централно съхранение на данните, версии, разрешаване на конфликти и т.н.

  4. Avatar

    Сега и ако кажете, че има възможност за работа и със сървър, на който да може да се архивират данни (и още полезни неща), продукта наистина ще се окаже златен 🙂

Коментар