Nokia възложила WP7 смартфоните на Compal

 

Compal ще става най-големият производител на смартфони в Тайван
 
Тайванската компания Compal е получила поръчка от Nokia за производство на няколко модела смартфони с операционна система Windows Phone 7. Първите доставки ще започнат през четвъртото тримесечие на годината, съобщи digitimes.com.

Твърди се, че Compal е подписала лицензионно споразумение с Microsoft за използване на платформата Windows Phone 7. По-рано софтуерният гигант от Редмънт сключи подобни споразумения с  Nokia, HTC, Samsung Electronics, LG Electronics, Acer, Fujitsu и ZTE.

Същевременно, Compal Communications понижи прогнозите си за продажба на мобилни телефони през настоящата година от 6 до 4,5 милиона броя. Тайванската компания коригира продуктовата си стратегия в полза на смартфоните, за да се превърне в най-големия контрактен производител на "умни" телефони в страната.

От 3,9-те милиона телефона, произведени от Compal през 2010 година, смартфони са 43%, но делът им в приходите е 72%. През първото тримесечие на настоящата година компанията е сглобила 760 хиляди устройства, от които 70% са смартфони с дял в приходите 85%. През четвъртото тримесечие Compal ще доставя само смартфони.

Според анонимни източници, Compal ще произвежда WP7 смартфони не само за Nokia, но и за Acer – производител на компютри от Топ 3 в света. Новите устройства ще стъпят на хардуерна платформа от Qualcomm.

Коментар