Започва поетапно внедряване на интернет във влаковете

Стартира пилотен проект за поетапно внедряване на интернет във влаковете. Безплатен безжичен достъп вече ще могат да ползват пътниците на „Холдинг БДЖ” ЕАД във влаковете, които пътуват между София и Бургас и имат вагон „бистро”.

Интернет връзката ще бъде достъпна в тези вагони и в двете посоки, стана ясно на пресконференция с участието на представители на БДЖ и изпълнителя на проекта Nokia Siemens Networks.

Услугата беше демонстрирана в бърз влак по маршрута София-Бургас. Внедряването на интернет и в останалите влакове на БДЖ ще става поетапно.

„Идеята на проекта е да видим нуждата от тази услуга, използваемостта, както и какво е покритието по целия железопътен път. След като направим всички тези заключения, ще започне и поетапно въвеждане на услугата в системата на БДЖ, там където има интерес”, каза Камен Кичев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Пилотният проект се реализира в рамките на шест месеца, като за този период услугата ще бъде безплатна както за пътниците, така и за „Холдинг БДЖ” ЕАД, уточни Пенчо Попов, изпълнителен директор на холдинга. След това ще се направи анализ на интереса към услугата, както и анализ на покритието на мобилните оператори по линията.

„Целта е да се въведе безплатен интернет в повечето влакове на БДЖ, като ще се прецени къде има най-голям интерес от страна на клиентите. Услугата ще бъде безплатна за пътниците и след тези шест месеца”, увери Пенков.

Nokia Siemens Networks може да предложи набор от приложения, насочени към бизнес нуждите на железопътните оператори, и да им помогне да модернизират този вид транспорт, заяви Мартин Богоев, изпълнителен директор за България. „От тук нататък предстои да открием възможно най-добрия начин за успешно сътрудничество с нашите партньори”, допълни той.

По време на представяне на проекта, беше направена демонстрация на интернет свързаността и възможностите, които предоставя услугата на пътниците, от Михаел Тремел, ръководител на екипа от Nokia Siemens Networks за осигуряване на широколентова връзка във влаковете в цяла Европа. „Wi-Fi свързаността освен удоволствие e и огромно предимство за железопътния транспорт, в сравнение с всеки друг транспорт”, каза Тремел.

Коментар