ЕС и Южна Корея започват свободна търговия

От днес европейските износители ще могат да се ползват от споразумението за свободна търговия между ЕС и Южна Корея. Това е първото търговско споразумение между ЕС и държава от Азия, съобщи Европейската комисия.

Споразумението е първото по рода си предвид обхвата на либерализация на митата и бързината на нейното въвеждане. То предоставя нови възможности за преодоляване на значителни нетарифни бариери във всички промишлени отрасли, в това число автомобилната и фармацевтичната промишленост и битовата електроника.

До 5 години след влизането в сила на споразумението за свободна търговия Южна Корея и ЕС ще премахнат 98,7% от митата в стойностно изражение. До изтичането на преходните периоди ще бъдат премахнати митата върху вноса на всички промишлени продукти.

„Рязкото понижаване на вносните тарифи ще позволи на европейските износители да спестят само през първата година 850 млн. EUR от мита, като тази сума би трябвало се удвои след премахването на всички мита“, заяви европейският комисар по търговията Карел де Гухт.

Според направено проучване, благодарение на споразумението през следващите 20 години търговският обмен между ЕС и Южна Корея ще нарасне двойно повече, отколкото ако не беше подписано споразумението за свободна търговия. Според друго проучване, в резултат на споразумението обемът на износа от ЕС ще се увеличи с 19 млрд. EUR.

Споразумението за свободна търговия ще създаде също така нов достъп до пазара на услуги и инвестиции и ще спомогне за постигане на съществен напредък в области като интелектуалната собственост, обществените поръчки, политиката на конкуренция, търговията и устойчивото развитие.

През 2010 г. търговският стокообмен между ЕС и Южна Корея е възлизал на 66 млрд. EUR. Понастоящем ЕС бележи дефицит по отношение на търговията със стоки с Южна Корея, въпреки че тенденциите показват, че корейският пазар предлага значителен потенциал за растеж.

по темата: „ЕС и Южна Корея започват свободна търговия”

добавете коментар...

  1. ddd

    Я малко по на високо ниво

  2. ddd

    Каква почва , кой ?

Коментар