НАСА съди астронавт за камера от Аполо 14

Ако бяхте шестият човек на луната, може да помислите, че заслужавате един два сувенира. Изглежда, че преди 40 години, след като Едгар Мичъл изпълнил своите задължения, си е взел лунна камера за вкъщи, която се опитал да продаде на търг през май т.г.

Неговият адвокат обяснява, че Мичъл е получил разрешение от НАСА да вземе камерата за себе си, съобщи CNET News. Споменаването на думата „адвокат” означава, че е имало дело. Всъщност американското правителство от името на НАСА е представило документи в съда, с цел да попречи на провеждането на търга и да върне камерата на асоциацията.

Адвокатът на Мичъл Доналд Якобсон заявява пред Ройтерс: „Обектите от пътуванията до луната са били представени на астронавтите като подаръци за изпълнение на мисия”.

НАСА обаче твърди, че няма писмени архиви, които доказват промяна на собственост и трябва да си вземе предмета обратно.

Правителството е много настоятелно в делото. То посочва документите, като казва: „Подсъдимият Едгар Мичъл е бивш служител на НАСА, който упражнява неправомерно власт и контрол върху нейна камера, която се използва за събиране на данни”.

Очаква се камерата да достигне цена между $60,000 и $80,000. В момента съдът в Маями има властта да определи кой ще упражни правото си на собственост.

Самият Мичъл твърди, че астронавтите са взели десетки предмети след мисията. Той гледа на камерата и на други предмети, които притежава, като на „непотребни вещи на правителството”. Мичъл признава, че в миналото НАСА си е поискала камерата, но той смятал, че въпросът вече е оставен на заден план.

За неопитния наблюдател процесът може да изглежда малко подъл. Мичъл е служил на нацията си с чест. Защо 40 години по-късно го обвиняват, че е откраднал камера?

Може би е свързано с факта, че той е изразил убеждения, които някои определят като ексцентрични. Мичъл твърди, например, че извънземните разполагат с по-добри технологии от хората.

Коментар