„Стелт” технология навлиза във вятърните турбини

Вятърни турбини, които не нарушават радарните системи на авиацията, може да станат скоро комерсиална опция, твърди датският производител Vestas, позовавайки се на реални изпитания.

„Тестовете ни показаха, че успешно сме адаптирали военната стелт (stealth) технология за изработване на Vestas турбини, така че съоръженията да могат да се поставят на различни места, които досега бяха ограничени заради радарните устройства”, уточняват от компанията пред Ройтерс.

Vestas са тествали успешно в Англия стелт ротор на турбина. Съоръженията за вятърна енергия са били разположени в близост до военни инсталации, летища и други радарни системи, без да нарушават тяхното функциониране, пише GreenTech.bg.

Стелт технологията е разработена от американските военни служби. Тя започва да се използва в края на 50-те години на миналия век с цел да попречи на радарите да засичат шпионски самолети.

Стелт турбините са направени от материал, който поглъща радарния сигнал и може почти да елиминира отражението на вълните на радара извън турбината, обясняват от Vestas. Това е важна стъпка в комерсиализацията на този тип вятърни централи, която има потенциал да разкрие много нови локации за разполагането им.

Общо 20 гигавата вятърна енергия в момента е блокирана по света заради радарните системи, твърдят от Vestas. Компанията представи резултати от тестове на международен форум в Канада, които показват, че турбините със стелт ротор намаляват радарното отражение с до 99%, в сравнение със стандартните вятърни централи.

„Това означава, че когато вълните на радара достигнат турбината, само 1% се отразява обратно”, уточнява говорител на компанията.

Vestas работи над тази технология с английския си партньор QinetiQ от 2006 година, но все още турбините не са на пазара. Очаква се скоро те да бъдат развити като комерсиален продукт. Предполага се, че цената им няма да бъде много по-висока.

Коментари по темата: „„Стелт” технология навлиза във вятърните турбини”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Стелт турбини??? Нали радарните установки не ги искат точно заради това, че пречат, а не че ги засичат. Една бойна ракета движеща се по траектория, скрита зад перката на турбината може спокойно да се приближи – независимо дали перката е видима или невидима за радара.

  2. Naturae

    Егати безсмисления напън! Опазил ме Бог, да съм привърженик на повсеместното окепазяване на природата с вятърни генератори, ама до пикливите 20GW ли опряха, при 72TW свободен потенциал?

    Чудят се вече, чрез каква простотия да се докопат до бюджетните каци с мед…

Коментар