Глоби и безработица чакат пушачите

Пушачите са едни от най-скъпите служители за бизнеса. Това принуждава компаниите да въвеждат различни мерки, целящи да коригират поведението на пушещите в желаното от тях русло.

От началото на юли всички служители-пушачи на американския ритейлър Macy’s ще бъдат глобявани с 35 долара на месец, или 420 на година, за да бъде компенсирана по-скъпата застраховка, дължаща се на вредния навик за пушене, съобщи Блумбърг. Пушачите могат да избегнат глобата, ако се запишат на курс за отказване от цигарите и постигнат прогрес в рамките на половин година.

PepsiCo въвежда допълнителна застраховка от 600 долара на година за пушачите, а Gannett – издателят на USA Today, USA Weekend и редица регионални вестници, налага на пушачите в компанията 60-доларова такса на месец  (720 долара годишно).

Някои работодатели отиват още по-далеч. Най-голямата железопътна компания в САЩ – Union Pacific Railroad отказва да наема работници, които пушат.

Застрахователният гигант Humana пък обяви, че няма да назначава пушачи в щата Аризона. Компанията ще изисква от новите служители да предоставят анализ на съдържанието на никотин в кръвта им. Преди две години Humana въведе подобно ограничение в офисите си в щата Охайо.

Медицинските компании първи въведоха забрани и санкции срещу пушачите. Много клиники в САЩ изискват от служителите си никотинов анализ.

Пушенето струва на икономиката на САЩ над 193 милиарда долара годишно, в резултат на медицински разходи и понижена производителност. Всяка пета смърт в страната е свързана с пушенето на цигари, според Центъра за контрол и профилактика на заболяванията.

по темата: „Глоби и безработица чакат пушачите”

добавете коментар...

  1. 5ko

    Щом сме тръгнали предлагам да забраним автомобилите защото те замърсяват въздуха с много повече вредни субстанции.
    И може да забраним заводите защото те изгарят вредни материали чийто дим отива в атмосферата и замърсява. Да забраним мобилните телефони, защото отвсякъде ни облъчват клетките им. Може също да забраним петролните танкери защото от време на време си изливат товара в моретата и океаните(ако разкараме автомобилите този проблем в голяма степен ще се разреши, заради спадането на консумацията). Може също да забраним всеки АЕЦ, защото ако гръмне радиацията плъзва накъдето духне вятъра и не можеш да я спреш.
    Мога да продължавам до утре, така че има още с доста неща да се справяме преди да обесим пушачите.

  2. Someone

    Подкрепям #3 – цигарите носят само вреди на хората. Жалко, че има хора пушачи, които още си мислят (по скоро упорито си самовнушават), че наистина им е хубаво когато пушат…

  3. Вальо

    Каквото и да говорим за американците че са ограничени и т.н., американците са доста пресметлив народ. Както са вижда са си направили сметката че пушачите са неефективни и по – болни.

  4. 23

    Цигарите просто трябва да се забранят!

  5. d

    Никога не съм палил цигара и съм враг на тютюна, но съм възмутен от подобен подход към пушачите. Да не наемаш на работа пушачи – това е дискриминация. Ако има регламентирани места, където може да се пуши без да пречиш на околните, не виждам какъв им е проблема на компаниите.

  6. Somebody

    Tova ne e v ramkite na normalnoto!!!Kakvo se sluchva ako shefovete pushat…interesno?

Коментар