Microsoft иска по $15 от всеки Android смартфон

Microsoft предприе офанзива по събиране на лицензни такси от доставчиците на Android смартфони. Софтуерната компания настоява Samsung да й плаща по $15 за всеки продаден апарат с гугълската ОС, съобщи CNET News, позовавайки се на източници от корейската индустрия.

Microsoft твърди, че потребителският интрефейс на Android и функционалността на системата нарушават нейни патенти. Още през миналата година компанията подгони производителите на Android устройства, като заяви пред CNET News, че няма да позволи на конкурентите да се възползват безплатно от нейните иновации.

Постигнато бе споразумение с тайванския доставчик HTC, който е най-големият производител на Android смартфони. Подробности за договора не са известни, но HTC потвърди, че Microsoft ще получава такси за всеки продаден от компанията Android апарат.

Офанзивата на Microsoft продължи с дело срещу Motorola за вече нарушени права върху нейни патентни в Android смартфоните на американския производител. Motorola контраатакува с обвинение, че Microsoft е нарушила 16 от нейните патенти във версиите на Windows за РС и мобилни устройства. Двете компании все още се опитват да постигнат споразумение.

През март тази година Microsoft даде на съд Barnes & Noble за патентни нарушения в Android-базираните таблет и е-четец Nook Color. Последва контрадело, в което Barnes & Noble обвини Microsoft в злоупотреба с патентното право, принуждавайки компаниите да плащат твърде високи лицензни такси или въвличайки ги в скъпоструващи и продължителни съдебни спорове.

Същевременно, тази седмица Microsoft успя да постигне лицензионно споразумение с тайванския контрактен производител Wistron. Подобни споразумения компанията сключи по-рано с General Dynamics Itronix, Velocity Micro и Onkyo.

Според източници на корейския Maeil Business Newspaper, Samsung е готов да плаща на Microsoft по $10 за всеки продаден Android смартфон, ако двете компании изградят по-тясно партньорство за Windows.

рубрика: Uncategorized

Коментар