Зарядно черпи енергия от ходенето

Зарядно, захранвано от движение, отново е на мода. nPower PEG осигурява енергия за 1 минута разговор с 3G смартфон след около половин час ходене, съобщи GreenTech.bg.

Идеята да се използва енергията от движението за зареждане на електронни джаджи изглежда отбелязва стъпка напред. Компанията Tremont Electric, разработчик на устройството, очаква нови поръчки за nPower PEG (personal energy generator).

Цилиндричното устройство е два пъти по-дълго от смартфон и струва $159. От компанията обявиха наскоро, че nPower PEG ще се продава онлайн след един два месеца.

С преносимата джаджа компанията таргетира потребители, които са в движение, но нямат постоянен достъп до зарядни, като например студентите в колеж. Докато човек върви, устройството генерира толкова количество енергия, колкото използва iPod Nano.

Според компанията, 26 минути ходене са достатъчни за 1 минута говорене с първокласен 3G смартфон.

nPower PEG зарежда батерията посредством магнит, който се движи нагоре надолу, разположен между две пружини. Устройството е настроено на честотата на ходенето, но може също така да зарежда вътрешната литиево-йонна батерия и чрез разклащане.

Технологията привлече някои компании, включително производители на мобилни батерии и горивни клетки. Всъщност nPower PEG беше представено преди поне две години. Но категорията мобилни зарядни за потребителска електроника все още не беше популярна.

Още една компания, M2E Power, получи през 2007 г. финансиране, за да разработи подобна система. Тя обаче затвори и разпродаде активите си.

Идеята да се използва енергията, когато просто вървим, е много примамлива. Но за да плати $159, човек трябва да има много осъзната нужда от мобилно зарядно. Това означава, че този тип устройства, поне засега, ще се харесат на много тясна ниша потребители.

Коментар