МС постанови единна административна е-мрежа

Правителството прие постановление за създаване на единна електронна съобщителна мрежа на държавната администрация и за нуждите на националната сигурност, съобщи МТИТС.

Ще бъдат интегрирани съществуващите инфраструктури на Националната мрежа на държавната администрация към Министерския съвет и Електронната съобщителна мрежа към едноименната изпълнителна агенция.

Очаква се оптимизацията на комуникационната инфраструктура на държавната администрация да доведе до намаляване на разходите на ведомствата за телекомуникационни услуги, както и на средства за инвестиции и експлоатация.

Постановлението предвижда разпределение между държавните органи на функциите, свързани с ръководството, управлението, експлоатацията, поддържането и развитието на единната електронна съобщителна мрежа.

Министерският съвет ще определя политиката за развитие на мрежата. Ръководството по изграждането й ще се осъществява от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 Управлението на инфраструктурата се възлага на Изпълнителната агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи".

Коментари по темата: „МС постанови единна административна е-мрежа”

добавете коментар...

  1. Димитър Панайотов

    Google Chrome 13.0.761.

  2. Димитър Панайотов

    Google Chrome 13.0.761.

    Хубаво, СЕГА работи.

  3. Тест

    Коментар от Chrome

  4. Димитър Панайотов

    Значи вероятно ще се ползва SSL за вътрешни комуникации, т.е. ще се шифрова комуникацията. Окей, звучи супер. Обаче нека да позная — държавната администрация ще продължава да работи с Windows, нали?

    Значи не само ще ви проникват в мрежите за сигурност всякакви новаци, ами сега няма да има нужда да хакват няколко мрежи, а само една, което е достатъчно лесно при Windows инфраструктура. Кофти за администрацията. Ще бъде лесна за шпиониране или събаряне.

    Ако някой въобще го е грижа за секретни и стабилни комуникации, дарявайте си десетките хиляди Windows лицензи на училища и минавайте на Linux. Ubuntu отдавна е също толкова ползваем и лесен като Windows, а сигурността на системата е в пъти по-напред.

    (О, и вземете най-после си оправете сайта. Коментари не могат да се пускат под Google Chrome.)

  5. А3

    Браво. Най – накрая да се вземе умно решение за развитието и оптимизацията на ИТ в държавната администрация. Дано само не го опорочат хората натоварени с проектирането и провеждането на обществените поръчки

Коментар