Спад при таблетите, ръст при е-книгите

Доставките на таблети в световен мащаб са намалели с 28% през първото тримесечие на годината, в сравнение с същия период на миналата година, възлизайки на 7,2 милиона броя, сочи анализ на IDC.

Компанията обаче повишава прогнозата си за пазара през цялата 2011-та, очаквайки да бъдат доставени общо 53,5 милиона таблета, вместо по-рано обявените 50,4 милиона.

Apple продължава да доминира в сегмента с моделите iPad и iPad 2. Но дори и при лидера продажбите през първото тримесечие са по-ниски от очакваните, отбелязва IDC.

Пазарът на таблети се подчинява на сезонни закономерности, както и този на четци за е-книги, които също са обхванати в анализа на IDC. При тях се наблюдава спад спрямо предходното тримесечие, но ръст от 105% на годишна база, като доставките за първото тримесечие възлизат на 3,3 милиона броя.

Все по-популярни стават моделите с цветни екрани, в частност устройствата NOOK Color, които са помогнали на Barnes & Noble за първи път да изпревари конкурента Amazon. 

Всички достъпни модели Amazon Kindle имат монохромни екрани, докато Barnes & Noble предлага както монохромни, така и цветни версии на своя четец на е-книги. В отговор, Amazon планира да пусне скоро таблет компютър.

През 2011 г. се очаква да бъдат продадени общо 16,2 милиона електронни книги, което е с 24% повече спрямо предходната година, прогнозира IDC.

по темата: „Спад при таблетите, ръст при е-книгите”

добавете коментар...

Коментар