“Облакът” крие голям еко-потенциал

Облачните изчислителни среди в общия случай са по-екологични, но е налице огромен потенциал за постигане на още по-висок „зелен” ефект. Анализаторската компания Forrester Research публикува наскоро доклада „Облачните изчисления позволяват да се ускори развитието на зелените ИТ”, който дава няколко препоръки за увеличаване на екологичната ефективност.

На първо място, доставчиците трябва да използват възобновяеми източници на енергия и естествено охлаждане при проектиране на центровете за данни.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Microsoft сваля облака на земята
Azure навлиза в дейта центроветe на Fujitsu

Второ, следва да се обръща по-голямо внимание на центровете за данни с модулна архитектура. На трето място, може да се използват по-ефективни от гледна точка на консумацията системи за захранване и охлаждане.

Четвърто, Forrester препоръчва като удачно "облачно" решение комбинираните блейд системи, които съвместяват в едно сървъри, системи за съхранение на данни и мрежови устройства.

Пета препоръка на Forrester е да се обърне по-голямо внимание на виртуализацията и автоматизацията на работата на центровете за данни. Анализаторите съветват да бъдат виртуализирани 76% от сървърите в компаниите.

Шесто, да се извършва мониторинг и оперативно управление на изчислителните мощности. И седмо, доставчиците трябва да си поставят ясни цели и да ги следват неотклонно, като обърнат особено внимание на експлоатационното обслужване и края на жизнения цикъл на оборудването.


Статията е подготвена с подкрепата на Microsoft България – водещ доставчик на облачни решения

 

Коментар