САЩ ще купуват най-много ИТ тази година

Разходите за информационни технологии ще достигнат най-високи нива в САЩ през настоящата година. Консултантската компания KPMG прогнозира, че ИТ компаниите от целия свят ще получат по-голяма част от своите доходи от американския пазар.

В предходните две години най-големи клиенти на ИТ бяха азиатските държави Китай и Индия. В следващите 12 месеца обаче пазарът в САЩ ще осигури най-високи доходи, изпреварвайки Китай, Бразилия и Индия.

Прогнозите за наемане на персонал са по-различни. Когато през миналата година икономиката излизаше от рецесията, 72% от анкетираните ръководители твърдяха, че ще увеличат броя на служителите. Настоящото проучване е по-малко оптимистично – само 49% от анкетираните очакват увеличаване на персонала в своите компании.

Според 27% от шефовете на компании, броят на служителите е достигнал предкризисните нива, а други 42% очакват това да се случи в следващата година и половина. Една пета от анкетираните са на мнение, че предкризисните нива никога няма да бъдат достигнати. Все повече дейности се изнасят макар и за по-кратки периоди, се казва в анализа на KPMG.

Ако през миналата година се считаше, че американската икономика ще оздравее окончателно през 2012 година, то сегашната прогноза сочи, че това ще стане през 2013 г. По традиция, мениджърите са настроени прекалено оптимистично за момента на възстановяване на икономиката.

„Облакът” ще бъде основен двигател в ръста на приходите от ИТ, считат 65% от анкетираните мениджъри, докато през миналата година 54% бяха на подобно мнение.

Според проучване на Computer Economics, 60% от компаниите ще увеличат своите разходи за ИТ през настоящата година, но 22% планират да ги намалят (срещу 44% м.г.). Останалите 18% твърдят, че ще запазят ИТ разходите на нивата от миналата година.

Средният годишен ръст на оперативните ИТ бюджети ще възлезе на 2% през 2011 г. До началото на рецесията през 2008 година ръстът изкуствено се поддържаше на ниво 4%, отбелязва анализът на Computer Economics.

Коментар