Bluetooth не прави шофирането по-сигурно

Използването на Bluetooth хедсети за разговори вместо самите мобилни телефони не прави шофирането по-сигурно, разкри проучване на „Governors Highway Safety Association”.

Резултатите сочат, че 25% от всички пътни инциденти в САЩ се дължат на употребата на мобилни устройства. Асоциацията предлага да бъде напълно забранено на нови водачи да използват своите мобилни телефони по време на шофиране.

Проучването установява, че катастрофите не са намалели в щати, където е въведена забрана за боравене с телефони по време на шофиране. От това се прави заключението, че Bluetooth хедсетите не са по-сигурна алтернатива за мобилна комуникация.

Близо половината от катастрофите се дължат на разсейване на шофьорите, като една втора от тези инциденти са причинени от употребата на мобилни джаджи зад волана.

GHSA смята, че макар и обаждането по телефон да увеличава вероятността от катастрофа, набирането на текстови съобщения е много по-рисково и, че новите шофьори са най-опасни.

Новаците са високорискови шофьори. Тяхното внимание трябва да е съсредоточено върху карането, а не върху телефонните разговори. Забраната на разговорите по време на шофиране ще помогне, вкл. и на родителите да контролират своите тийнейджъри, препоръчва анализът на GHSA.

Асоциацията е изследвала докладите за катастрофи през последните десет години, на базата на които прави своите заключения.

Коментари по темата: „Bluetooth не прави шофирането по-сигурно”

добавете коментар...

  1. 5ko

    Ами защото пушенето се води един вид зависимост..

  2. Генев

    Е добре забраниха говоренето по телефон в колата, а кога ще забранят пушенето в колата? Нима не е по-опасно да държип цигара и да тръскаш или недай си боже да я изтървеш? Защо се мери с двоен аршин?

Коментар