Бизнесът вече не го е страх да ползва SaaS

Годишните приходи от пазара на SaaS решения ще нараснат с 20,7% през 2011-та, достигайки 12,1 милиарда долара, прогнозира Gartner. За сравнение, през миналата година „софтуерът като услуга” генерира приходи от 10 милиарда долара.

Ръстът в този перспективен сегмент ще продължи до 2015 година, когато се очаква приходите от SaaS решения да достигнат 21,3 милиарда долара.

Страховете на корпоративните потребители относно сигурността, скоростта на обработка на данните и достъпността на услугата постепенно отшумяват, коментира Gartner. Технологиите стават все по-усъвършенствани и се разширява областта на приложение на SaaS.

Търсенето на решения, доставяни по поискване, продължава да расте, което стимулира доставчиците да разширяват спектъра от предлагани услуги. SaaS решенията стават по-удобни за бизнеса, предлагайки нови специфични възможности за вертикалните пазари и по-ефективно взаимодействие с партньори и клиенти.

CRM системите доминират пазара на SaaS услуги. През настоящата година Gartner очаква приходите от CRM като услуга да достигнат 3,8 млрд. долара, спрямо $3,2 млрд. за 2010-та, което отрежда на сегмента 32% дял от общия SaaS пазар.

3,3 млрд. долара ще бъдат похарчени за CCC – съдържание, комуникации и сътрудничество (Content, Communications и Collaboration) през 2011-та, прогнозира Gartner. Миналата година този сегмент генерира приходи от 2,8 млрд. долара.

ERP системите, предлагани по модела SaaS, ще осигурят приходи в размер на 1,7 млрд. долара. За сравнение, през 2012 г. пазарът на ERP услуги по заявка възлезе на $1,5 млрд.

Коментар