HP щяла първа да пусне ултрабук

HP, най-големият производител на компютри в света, може да стане и първият голям доставчик на ултрабуци. Това са леки и тънки устройства с възможности на ноутбук и цени под 1000 долара.

Концепцията за ултрабук беше лансирана наскоро от Intel. Очакваше се, че тайванският производител Asus ще изиграе ролята на пионер в сегмента (както направи това при нетбуците), пускайки модела UX21 Ultrabook през септември тази година.

Според digitimes.com обаче, HP ще изпревари Asus при ултрабуците. Компанията вече подготвя за пазара два модела ултрабуци с двуядрени процесори Intel Core i7-2677M (1,8 GHz) и Core i7-2637M (1,7 GHz).

Твърди се, че HP е възложила производството на ултрабуци на тайванската компания Foxconn Electronics, която дори вече доставя двата модела на своя американски клиент. От двете компании няма официално потвърждение на появилите се информации.

Производителите на компютри имат едно наум с идеята за ултрабуци. Някои от тях ще изчакат да видят как ще реагира пазарът на новия клас устройства, отчитайки неудачите с Intel CULV-базираните ноутбуци, които също бяха тънки и леки, но така и не грабнаха вниманието на потребителите.

Intel прогнозира, че към края на 2012 година ултрабуците ще заемат 40% от пазара на потребителски ноутбуци. В момента компанията предлага на производителите четири модела двуядрени процесори за ултрабуци. През септември Intel ще пусне едноядрения Celeron 787, а по-късно ще се появи Celeron 857, който ще замени Celeron 847.

Ултрабукът, обявен от Intel през юни т.г., предлага производителност на съвременен ноутбук в лек и тънък корпус (под 20 мм). Цената на подобно устройство не трябва да надвишава 1000 долара.

Коментар