ДНК скоро ще се „редактира”

Учени от Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет вече знаят как да променят ДНК на всяка клетка. В момента те работят над средства, които ще им позволят да модифицират генетичния код на клетките в зависимост от тяхната структура и произход.

В близко бъдеще учените ще могат да променят генома на отделните клетки така, че да получават желаните функции. Дори вече са постигнати известни  успехи в промяната на генома на Е. коли, съобщи tgdaily.com.

„Получихме много скептични оценки от други биолози”, споделя Питър Кар, учен от MIT. “Когато правиш толкова значими промени в генетичния код на клетките, съвсем естествено е да се очаква, че нещо ще се обърка”, допълва ученият.

Подобни разработки в генното инженерство биха помогнали на човечеството да реши множество проблеми, вкл. създаване на невъзможни досега лекарства, растеж на тъкани и дори органи, въвеждане на нови сортове растения, постигане на устойчивост към заболявания и др.

Коментари по темата: „ДНК скоро ще се „редактира””

добавете коментар...

  1. Георги Банков

    До коментар #2

    Май ми се струва, че някой гледа много телевизия…

  2. Иван

    Чудесна новина ! А относно предния коментар на Тони. Ще дам следният пример един човек отива в магазин купува си нож, за да си нареже хляба, а друг ще използва ножа за убийство. Няма лоши открития и технологии всичко зависи от това кой как ги ползва.

  3. Тони

    Резултата от промяната в генома на Е.коли вече го забелязахме в Германия.

Коментар