Лаптоп батериите стават цел на хакери

Батериите на MacBook могат да станат цел на хакерска атака, провокирана от слабо място в управляващия фърмуер

Чипът, който контролира батерията на лаптопи Mac, може да стане обект на хакерски атаки. Експерт от компанията за сигурност Accuvant е открил сериозна пролука във фърмуера, отговорен за различни функции на батериите и съхранението на данни, съобщи Forbes.

Чарли Милър разполага с две пароли, които осигуряват достъп до въпросния фърмуер и възможност да бъдат променяни данните, изпращани към операционната система, и дори да бъде добавена малка програма на твърдия диск.

Спецът твърди, че по време на тестовете е успял да забрани батериите на седем ноутбука.

Ключов момент в експлойта е, че контролът на батериите използва едни и същи пароли, което прави хакването лесно, когато атакуващите имат необходимите правомощия.

Потенциално усложняване идва от факта, че Apple вгражда батериите в ноутбуците си, вместо да ги прави сменяеми. Тази промяна започна през 2009 година със 17-инчовия MacBook Pro и беше приложена и в други модели, като доведе до удължаване на живота на батериите за сметка на лесната им смяна. Но това означава, че ако батерията бъде хакната, ще има усложнения с отстраняване на проблема.

Милър планира да опише подробно експлойта и да го покаже следващия месец на конференцията за сигурност Black Hat в Лас Вегас. Засега Apple не е коментирала случая.

Коментар