Да спасим инвестициите в софтуер при преминаване от РС към Mac

Да спасим инвестициите в софтуер при преминаване от РС към Mac
Трябва ли да купувате отново всичките си приложения? За щастие, само някои от тях
02/05/2006
macblog.ilyan.com
Ако обмисляте изцяло да преминете на Mac платформа за основната си работа, сигурно си задавате въпроса: Пак ли трябва да купувам целия си софтуер, с който сега работя на РС. Отговорът варира от “няма проблем, няма да изхарачите и лев”, до “лош късмет, трябва да си купите нов лиценз”. Ето и ситуацията с най-популярните програми:
Adobe Creative Suite и неговите приложения
От BMG, един от дистрибуторите на Adobe у нас, казват, че по принцип има възможност срещу минимална такса да върнете сегашните си дискове със софтур за РС, да деактивирате инсталацията си на
Adobe CS2 и да получите същия пакет за Mac OSX. Процедурата е леко тромава и минава през директен контакт с Adobe Support във Великобритания. Но важното е, че подобна замяна е възможна и няма да ви се наложи да изхарчите нови 1200 EUR. За подробности, можете да се обърнете към съответния дистрибутор, от когото ви е доставен пакетът (BMG или BBS). Може би няма смисъл сега да си купувате Mac версия на Adobe CS2, ако ще работите на новите Intel Mac компютри. На тези машини сегашната версия на CS2 работи под емулация и е непоносимо бавна. Така че, запазете своята Windows инсталация и я ползвайте на своя Mac с Boot Camp или Parallels Workstation.
Macromedia Studio 8
Добрата новина при Macromedia (поне до купуването им от Adobe) е, че получавате дисковете директно с версии за Mac и Win
dows. Ако преминавате на Mac, деактивирайте инсталацията си в Windows и инсталирайте в OSX. Дано Adobe запази тази добра практика и я пренесе на своите продукти.
CorelDRAW 11
За съжаление, Corel изостави Mac платформата от версия 11, но добрата новина е, че отново получавате дискове и за двете платформи.
Microsoft Office
Тук е лошата новина. Microsoft третира Office за Windows и Office Mac като два абсолютно различни продукта и не позволява от една версия да преминете на друга. Известно утешение е, че легално можете да продадете своя лиценз на друг човек или фирма, като предадете всичките лицензи и дискове. И след това закупите Office Mac.

Коментар