Intel и AMD гледат все повече към сървърите

Конкуренцията между двата основни производителя на процесори, Intel и AMD, се премества към сървърния пазар. Навлизането на облачните решения доведе до засилено търсене на сървърни чипове и същевременно отслабване на бизнеса с РС процесори, сочат последните финансови резултати на двете компании.

Пазарът на сървъри ще стане в близко време приоритетно направление в дейността на Intel и AMD и основна арена на сблъсъка между тях, твърди digitimes.com, позовавайки се на източници от ИТ индустрията.

По-рано тази година шефът на Intel Пол Отелини съобщи, че компанията съумява да компенсира намалялото търсене на компютърни процесори с интензивни продажби на сървърни решения. Подразделението на Intel за сървърни чипове показва в последните тримесечия достатъчно висок ръст, който осигурява 80-процентен дял на Intel.

AMD, от своя страна, гради плановете си за сървърния пазар на базата на нова микроархитeктура Bulldozer. Очаква се доставките на процесори Bulldozer да започнат през третото тримесечие на годината.

Коментар