Плащат на потребители с… дигитална музика

 
Новата компания NexTune от Редмънд, САЩ предлага на потребителите над 50 000 долара под формата на безплатна музика, за да й съдействат в изграждане на нейната база данни за "разпознаване на музика".

NexTune изгражда най-обширната система за идентификация на песни, твърдят от компанията. Досега онлайн музикални бази данни като Gracenote, FreeDB и All Music Group предоставяха информация само на ниво CD. NexTune пуска първата база данни на ниво песен, която предоставя подробни профили като темпо, стил, вокали и дори инструменти.
Когато комбинират базата данни с профили на песните и технологията за съставяне на каталози, които компанията очаква да патентова, потребителите ще могат да създават само за няколко секунди каталози от стотици песни, твърдят от NexTube.
Компанията предлага на потребителите кредит от 10 цента за закупуване на музика от вградения в сайта магазин за CD, за всяка песен от колекцията, т.е. плаща на потребителя за слушане на негова музика. NexTune е публикувала над 500 000 песни, които потребителите могат да профилират, като използват софтуера за създаване на каталози.
По думите на Майкъл ДюКейн, президент на NexTune, технологичните компании са свършили добра работа по решаване на проблемите със съхраняването и портативността на дигиталната музика. Но не са направили почти нищо за даване на възможност на потребителите да създават каталози на базата на характеристиките на песните.
Системата на NexTune има съвършено нов подход. Тя позволява на потребителите да съставят каталози, според настроението или манталитета. На любителите на музика не им харесва идеята ръчно да подбират и подреждат песните, за да съберат своята музикална колекция, смятат от компанията. Нейната система е предизвикателство за някои от най-добрите професионалисти в съставянето на музикални програми.

Софтуерът на NexTune интегрира технологията Fair Play на Apple с DRM технологията за управление на дигиталните права (DRM) на Microsoft. Това позволява слушане на музика от iTunes и песни от други музикални сайтове, използващи технологията "PlaysForSure" на Microsoft. Потребителите могат да подреждат песни в двата музикални формата паралелно в един каталог. Според NexTune, този подход е голяма стъпка в посока към освобождаване от ограниченията, наложени от технологичните компании, като същевременно не се нарушват правата на изпълнители и издатели.

Компанията планира в близките месеци да пусне версията NexTune 3.0, която ще включва съвместимост с най-популярните портативни дигитални музикални устройства, в това число iPod.

Коментар