Идват USB флашове с по-висока сигурност

Следващото поколение флаш памети ще имат по-висока сигурност. Един от основните производители, SanDisk, планира да пусне USB продукти, чиято употреба в офисите ще бъде напълно контролируема и сигурна.
Обявлението на компанията идва в момент на нарастващ риск за сигурността на фирмената информация, съхранявана на флаш памети и подобни джаджи. Включването на флаша към работното РС-то може да доведе до инфектиране на корпоративната мрежа с вируси и друг зловреден софтуер. USB флашовете са и много удобно средство за изнасяне на конфиденциална информация от служителите на фирмите.
Технологията на SanDisk ще позволи на компаниите да прилагат политики за използване на USB флашовете, вкл. да ги блокират. На този пазар вече има действащи играчи като Centennial Software и Tablus, дори Microsoft вгради подобни възможности в операционната система Vista.
Очаква се SanDisk да обяви нова версия на продуктите от линията mTrust, които бяха придобити миналата година в сделка за $1.55 милиарда по поглъщане на компанията mSystems.
Серията mTrust включва USB устройства Xkey Drive с капацитет от 256MB до 8GB, както и софтуер mTrust Shield и mTrust Manager за създаване на политики за сигурност, вкл. централизиран контрол и управление на сторидж устройствата в мрежата. Системата може да ограничава, например, използването на персонални USB флашове.
Обявлението на новите продукти ще стане на конференцията RSA в Сан Франциско следващата седмица, според CNET. Наскоро, по време на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас SanDisk представи флаш-базирани дискове за лаптопи с повишена сигурност, също на базата на технологии от mSystems.

Коментар