Intel си връща дял от сървърните чипове, AMD расте при РС-тата

Intel продължи да възстановява пазарен дял при сървърните процесори, за сметка на AMD, през четвъртото тримесечие на 2006 г. Но пък по-малкият играч засили позициите си при чиповете за десктоп РС и лаптопи, според проучване на Mercury Research.
Като цяло, AMD държи 25.3% дял от продажбите на процесори за тримесечието, което е с 2% повече от най-силното в историята на компанията тримесечие една година по-рано. Делът на Intel, в същото време, е намалял от 76.0% на 74.4% за същия период, твърдят от Mercury.
Ръстът в пазарния дял на AMD обаче не означава и повече приходи. Средната цена на сървърните чипове на компанията е паднала, което води до едно трудно във финансово отношение тримесечие. Според AMD, делът на нейните сървърни чипове през четвъртото тримесечие достига 22.2%, в сравнение с 16.4% една година по-рано и 23.6% за предходното тримесечие.
Възходът на Intel на сървърния пазар се дължи на Woodcrest – двуядрения Xeon 5100 чип за двупроцесорни сървъри. Clovertown, който включва два Woodcrest чипа в четириядрен пакет също има значителен принос в бизнеса на Intel през четвъртото тримесечие.
През 2006 г. AMD спечели за клиент Dell, който стана последният от четирите големи производители на Opteron сървъри. Intel също има дългосрочни сървърни споразумения с четворката големи, представена от Sun Microsystems, Dell, HP и IBM.
AMD се справя по-добре на полето на настолните и мобилни РС, където делът й нарасна съответно от 24.4% на 29.1% и от 15.1% на 19.4% през четвъртото тримесечие, според Mercury Research. Заслугата за ръста при лаптопите е на процесора Turion 64, посочват анализаторите.

Коментар