Пускат 4 нови процедури по ОП “Конкурентоспособност”

Четири нови процедури по ОП „Конкурентоспособност" ще стартират тази есен, стана ясно на семинар за напредъка по усвояване на средства от оперативната програма, проведен в края на миналата седмица в Боровец.

Предстои през септември и октомври да бъдат пуснати процедури за:

• инвестиции в зелена индустрия – 40 млн. евро;

• технологична модернизация в малки и средни предприятия – 50 млн. евро;

• подкрепа за научноизследователска и развойна дейност на фирмите – 30 млн. евро;

• развитие на приложните изследвания в изследователски организации – 10 млн. евро.

Нашата цел е до края на годината да отворим за договаряне процедури на стойност 545 млн. евро, така че да осигурим възможност за максимално усвояване на средствата до края на програмния период”, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

В резултат на преструктуриране на работата е осигурено по-фокусирано финансиране по програмата, насочено към приоритетни сектори с потенциал да създадат новото лице на българската икономика – интелигентна и с висока добавена стойност, добави министърът.

До момента по ОП „Конкурентоспособност" са сключени договори на обща стойност 836 млн. лева. Към бенефициентите са изплатени 494.3 млн. лева, като огромната част от тези суми е договорена и разплатена след 1 юли 2009 г. Сега 71% от всички постъпили искания за плащане са изплатени, уточни Трайков.

В момента се водят преговори с Европейската комисия да се осигури допълнителен финансов ресурс от 200 млн. евро от Оперативната програма, които, заедно с привлечения ресурс от 200 млн. евро от банките, да осигурят кредити при сериозно намаляване на лихвите за предприятията, стана ясно още по време на семинара.

Идеята е ресурсът от Оперативната програма да бъде предоставен при 0% лихва, а комбинацията с банковия ресурс да осигури намаляване на лихвените равнища до 4-5%, поясни заместник министър Евгени Ангелов.

Коментар