Apple поставя ултиматум на Intel

Apple е поискала от Intel да намали съществено консумацията на енергия в своите x86 процесори. В противен случай Купертино може да скъса партньорските отношения с най-големия производител на чипове за ИТ индустрията, признава пред Уол Стрийт Джърнъл шефът на направлението за ултрабуци в Intel – Грег Уелч.

Това е тревожен сигнал за нас”, казва Уелч. Именно ултиматумът от Apple е подтикнал Intel да започне да работи над ултрабук компютри. По-рано тази седмица компанията обяви създаването на $300-милионен фонд, който ще подкрепи производителите на ултрабуци – тънки, леки и икономични ноутбуци, които ще конкурират епълския MacBook Air.

Intel се опитва да възроди интереса към лаптопите
, на фона на настъплението на таблетите и конкурентната процесорна архитектура ARM. Целта на компанията е да направи ноутбука по-красив и удобен – в тънък алуминиев корпус и с по-кратко време за събуждане чрез използване на SSD вместо твърд диск.

Новата концепция на Intel безспорно черпи вдъхновение от MacBook Air. За да успее обаче, ултрабукът трябва да се продава в масови количества, т.е. да има достъпна цена. Intel прави всичко възможно да осигури на производителите компонентна база, която ще им позволи да предложат ултрабуци с цена под 1000 долара.

Ако се откаже от процесорите на Intel, Apple може да премине към ARM архитектура, която успешно се използва в iPhone и iPad. Вече се появиха информации, че Купертино тества новите решения и планира да смени основния си доставчик на процесори. Intel захранва Apple с чипове от 2006 г., когато Стив Джобс се отказа от PowerPC.

Признаци, че Apple иска да стане по-независима и да контролира самостоятелно технологичната база се наблюдават от няколко години. Купертино придоби компаниите PA Semi и Intrinsity, които специализират именно в разработката на чипове.

Някои анализатори вярват, че ARM архитектурата може да вдъхне нов живот на лаптопите, като ги направи по-леки и по-издръжливи, способни да работят цял ден на батерия. iSuppli, например, прогнозира, че ARM ще заемe 23% дял от пазара на ноутбуци към края на 2015 г.

Коментар