Пипнаха “Кралицата на спама” в Южна Корея

 

Южнокорейската полиция обяви за ареста на автора на нежелана поща (спам), обвинен в изпращането на няколко трилиона електронни писма в периода от 2003 г. досега. По сведения на AFP, 21-годишният студент по компютърни науки, назован само с фамилното му име Парк, проникнал незаконно в стотици компютърни системи, от които събирал персонална информация.
 
Местната преса нарече младежа “Кралица на спама”, тъй като е изпращал всичките си досадни електронни послания под женския псевдоним Ким Ха-На. От полицията съобщиха, че Парк и един негов съучастник могат да бъдат осъдени на до три години затвор или да бъдат глобени с 30 млн. вона (31 хиляди долара).
 
Двамата хакери са обвинени в проникване с взлом на 318 сървъри на правителствени учреждения и търговски предприятия, както и в незаконно събиране на информация за 12 хиляди души. Представителите на закона предполагат, че хакерите може би са продавали персоналните данни на трети лица с цел извършване на престъпления или изпращане на нежелана електронна поща.
През декември миналата година парламентът на Южна Корея прие закон, според който спамърите могат да бъдат осъждани на затвор. Преди това подобни престъпления се разминаваха само с парични глоби.

Коментар