Нов продукт предлага алтернатива на видео чата

Нов уеб базиран продукт позволява на всеки да изпраща и получава видео съобщения в сигурна и чиста от спам среда. Eyejot на едноименната компания не изисква инсталиране на клиентско приложение, за разлика от чатовете, и може да се използва през всеки браузър и на всяка платформа, твърдят неговите разработчици.
Приложението използва най-популярния медиен клиент в уеб, а именно Adobe Flash Player, който е инсталиран на 98% от свързаните към интернет компютри. Това елиминира нуждата потребителите да теглят и инсталират специален клиентски софтуер, за да ползват услугата. Без необходимостта от такъв софтуер, Eyejoy може да се стартира незабавно от всеки браузър и платформа.  
За разлика от приложенията за мигновени съобщения и видео чат, Eyejoy не изисква получателят да е он-лайн, за да му бъде изпратено видео съобщение. Това, което трябва да направи изпращачът, е да влезе в своя акаунт в сайта на Eyejot, да запише видео съобщението с камера и да го изпрати. Получателят разбира за съобщението по сигнал от Eyejot в електронна поща или като влезе в своя Eyejot акаунт.
Приложението подържа и мобилни устройства, вкл. смартфони и iPod-и, както и блогове и социални мрежи от рода на MySpace. Т.е. потребителите могат да изпращат видео съобщенията от своите персонални блогове или MySpace акаунти директно през вградения в home страницата Eyejot “уидгет” (widget), който действа като техен собствен склад за съобщения. Не е необходимо да изпращат отделно уведомление за видеото към своите приятели – те ще го видят веднага щом влязат в своята home страница.
От услугите на Eyejot ще се възползват и притежателите на мобилни устройства с електронна поща и уеб браузър. В допълнение, потребителите могат да се абонират за техни Eyejot пощенски кутии през iTunes или RSS четци.
Създателите на Eyejot оприличават своя продукт на видео имейл, но по-добър. "Eyejot позволява на хората да комуникират по-естествено един с друг – чрез видео, като ползват предимствата на електронната поща по отношение на работа през географски и времеви зони”, казва Дейвид Гелър, изпълнителен директор на Eyejot.
Компанията представя Eyejot на конференцията DEMO 07 в Палм Дизърт, Калифорния, като го позиционира за персонална и бизнес употреба. Безплатната версия на продукта е достъпна от сайта на Eyejot, но има някои ограничения. Така например, видео клиповете не могат да са по-дълги от 60 секунди и са придружени с реклама.
Акаунт за пълнофункционална версия на Eyejot се предлага срещу 29,95 долара на година. Тя позволява изпращане на 5-минутни видео клипове, поддържа препращане към мобилни устройства и осигурява по-дълъг престой на съобщенията в системата.

Коментар