Kodak се готви да продава патенти

Kodak води преговори за продажба на част от патентното си портфолио, свързано с технологии във фотографията, съобщи Уол Стрийт Джърнъл, позовавайки се на неофициална вътрешна информация от компанията.

Засега не са известни имената на евентуалните купувачи на интелектуална собственост, освен че един от тях е стратегически важен играч от сектора на безжичните комуникации.


Kodak може да сключи изгодна сделка със своите патенти, след като водещи компании от ИТ индустрията проявявят интерес към интелектуалната й собственост

Предполага се, че това е Google, която се опитва да компенсира неуспешния опит да придобие патентите на Novell и Nortel, но пък купи Motorola Mobility с нейните 17 хиляди патента, както и 1030 патента от IBM.

Apple също е възможен кандидат купувач на интелектуална собственост от Kodak, предвид стремежа на Купертино към патентно надмощие и използването му като съдебно оръжие срещу конкурентите.

Спрягат се и имената на Samsung, HTC, Nokia и RIM, някои от които имат лицензни договори с Kodak и вероятно ще бъдат заинтересовани от покупка на самите патентни, вместо да плащат такси за тях.

Kodak се надява също така да получи сериозни лицензни отчисления от технологии, използвани в таблет компютрите, повечето от които имат фотокамери.

Според оценките, публикувани по-рано тази седмица, колекцията от патенти на Kodak е три пъти по-скъпа от стойността на акциите на компанията. Продажбата на патентите може да се окажа изгодна сделка за Kodak, която изпитва финансови затруднения.

Коментар