Само Apple с ръст от Топ 5 в Западна Европа

Apple единствен от петте водещи играчи на пазара за РС в Западна Европа бележи ръст в доставките през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, сочи нов анализ на Гартнър.

Доставките на Mac компютри са нараснали с 0,5%, а делът на компанията възлиза на 7% от пазара в Западна Европа. Всички производители на Windows компютри отчитат спад в доставките.

HP и Dell държат съответно 25,1% и 10,8% дял от пазара, но доставките на компютри с техните марки са намалели с 6,1% и 12,7%. При Acer се наблюдава сериозен спад след аномалията с излишъка на складови наличности, което принуди компанията да намали доставките на PC с 44,6%, заемайки второ място на пазара с дял от 16,7%.

Нетбук компютрите са най-потърпевшият сегмент от пазара, според Гартнър. Във всяка една западноевропейска страна доставките на мини лаптопи са намалели наполовина, за сметка на iPad.

Asus, която подобно на Acer разчиташе на нетбуци, претърпя 20% спад в доставките на РС в ключови пазари.

Повечето анализатори отдават успеха на Apple на силните й позиции на пазара на дребно чрез развитата си магазинна мрежа, както и чрез обекти на партньори. Фокусът на компанията върху РС от висок клас също й носи успех.

Коментар