Бъгове в Windows Mobile блокират телефони?

Дефекти в операционната система за мобилни устройства Windows Mobile откри компанията за сигурност TrendMicro. Уязвимостта идва от Internet Explorer и Pictures and Video, като при посещаване на заразена интернет страница или отваряне на JPEG файл, устройството с Windows Mobile може да блокира.
TrendMicro предвижда нарастване на заплахите за смарт телефони, и по-специално за тези, които са с операционни системи Symbian и Windows Mobile. Според CNET, антивирусната компания е уведомила Майкрософт за откритите проблеми, без да дава на широката публика подробности за уязвимостите.
Майкрософт, от своя страна, вече изследва проблемите и при необходимост ще достави ъпдейт на хардуерните производители, които да го разпространят между потребителите на техните устройства с Windows Mobile. Проблемите засягат версиите Windows Mobile 2003 и Windows Mobile 5.0, според Trend Micro.
Въпреки че в момента броят на заплахите за телефони е малък, експертите по сигурността и анализаторите са единодушни, че ситуацията коренно ще се промени с появата на смарт телефони, използващи общи операционни системи. Компаниите по сигурност, включително и Trend Micro, вече предлагат защитен софтуер за телефони срещу евентуални атаки.
В допълнение на проблемите на Windows Mobile, Майкрософт разследва и доклад за уязвимост в Word. Symantec и френската FrSirt съобщават, че са открили пета уязвимост от типа "zero–day" в приложението Word. Разследването на Майкрософт обаче показва, че това не е нов проблем, а е копие на вече известен такъв.
Уязвимостта позволява на хакери да похищават системи, използващи Word 2003, според Symantec. Компанията съветва потребителите да се уверяват, че защитният им софтуер е обновен, и да внимават, когато отварят Word документи.

Коментар