Telekom Austria Group създава компания за М2М

Telekom Austria Group, част от която е M-Тел, създава ново дъщерно дружество в областта на M2M бизнеса (Machine-To-Machine – комуникация между машини). Услугите от този тип предоставят възможност за връзка между промишлени инсталации, транспортни средства, електроника в бита и други, уточниха от М-Тел.

Новата компания Telekom Austria Group M2M GmbH е основана през август 2011 година и действа като център за услуги от компетенцията на Telekom Austria Group, като се фокусира единствено върху развитието и маркетинга на M2M услугите. Управляващ директор на стартиращата компания е Бернд Либшер.

След няколко години ще бъде абсолютно обичайно автомобили, домакински уреди и сервизни центрове да са свързани помежду си онлайн, според главния изпълнителен директор на Telekom Austria Group  Ханес Аметсрайтер. В началната си фаза новото дружество ще се концентрира върху осем основни области на приложение, където M2M има особено значение: автомобили, потребителска електроника, здравеопазване, логистика и транспорт, търговия на дребно и плащания, сигурност и наблюдение, промишлени предприятия, енергийни и комунални услуги.

В бъдеще Telekom Austria Group M2M GmbH ще осигури на своите клиенти ноу-хау за цялата верига – от дизайна на продукта до изпълнението и приложението на M2M решения. Пазарите в Централна и Източна Европа, в които Telekom Austria Group оперира, ще са базата за развитие на новата фирма в областта на маркетинга и продажбите за цяла Европа.

Новосъздадената компания ще отговоря и за управлението и координирането на отделните инициативи в местните фирми. „Предлагаме портфолио от модулни услуги, което отговаря на най-разнообразни нужди на клиента, тъй като е гъвкаво и лесно се адаптира за различни мащаби”, поясни Бернд Либшер.

Комуникацията между машини е нова сфера от бизнес, чийто забележителен растеж е в началото си. Машините са основно свързани чрез SIM карти. Въпреки това въз основа на развитието на нови M2M приложения, в крайна сметка всеки ще има една SIM карта за неговия мобилен телефон, компютър и таблет, но и широка гама от различни карти, вградени в най-разнообразни устройства.

Бернд Либшер е категоричен, че M2M дава възможност за безпрецедентен набор от приложения както за частни, така и за бизнес клиенти, което я прави една от най-завладяващите теми в цялата индустрия на информационните и компютърни технологии.

Комуникацията M2M представлява автоматизиран трансфер на данни между всякакъв вид устройства и централна информационна платформа. Такива данни могат да включват информация за състоянието (напр. температурата на хладилни контейнери), за местоположението на превозните средства, както и алармени съобщения при отклонение от стандартните операции. Прехвърлянето на данни обикновено се поддържа от SIM карта, но крайните устройства не са мобилните телефони, а главно хардуер, специално разработен и използван за съответните случаи.

Потенциалните приложения варират от промишлени системи за измерване и контрол, автоматизирани решения за проследяване и контрол, както и приложения за наблюдение и сигурност. В допълнение, освен че допринася за спестяване на разходи, комуникацията M2M дава и възможност за иновативни бизнес модели – напр. автомобилни застраховки според километража, известни също като „плащаш, колкото шофираш”.

Коментар