Българските работодатели са сред оптимистите на Европа

Над една пета от работодателите у нас очакват да наемат персонал през последното тримесечие на годината – периода октомври–декември, сочи ново проучване. Българите, които търсят работа, могат да очакват благоприятна среда за наемане през следващите три месеца, според 752 работодатели, участвали в изследването на Менпауър за заетостта.


Работодателите у нас са сред най-големите оптимисти в Европа, според проучване на Менпауър за заетостта
 

Темпото на наемане в България се очаква да остане подобно на това от предишното тримесечие с повече от един от пет работодатели, които твърдят, че ще наемат през следващите три месеца. Освен това почти две трети от анкетираните български мениджъри по наемане на служителите очакват текущата им работна ръка да остане без промяна през четвъртото тримесечие, което е сигнал за продължаваща стабилност до края на годината.

Въпреки несигурността в бизнес средата в Европа отговорите на работодателите показват, че пазарът на труда няма да поднесе големи изненади през остатъка на годината”, каза Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватска.

Очаква се темповете на наемане да останат без промяна и относително стабилни в сравнение с третото тримесечие. Факт е, че българските работодатели са едни от най-оптимистичните в Европа, като по-малко от 10 процента от тях съобщават, че ще съкращават персонала си през следващото тримесечие”, допълни Василева.

Мениджърите от всичките пет региона, включени в изследването, докладват позитивни очаквания за наемане през следващото тримесечие. Работодателите в София споделят най-силните намерения за наемане, докато тези от Варна и съседните градове имат значително по-слаби намерения.

Положителните темпове на наемане на служители в региона на София най-вероятно са подхранени от няколкото компании, които инвестират в разширяване на дейността си, както и от нови компании в областта, главно в сферата на услугите и търговията на едро и дребно”, обясни Василева.

Също така, не е изненадващо, че работодателите от Черноморието – Бургас и Варна, очакват съкращение на персонала след пиковия почивен сезон, който ще приключи преди четвъртото тримесечие. Естествено, много от хората, които работят в туристическия сектор през лятото, ще се върнат в по-големите градове”, допълни тя.

Работодателите от седем от десетте анкетирани индустриални сектора споделят положителни прогнози за предстоящото тримесечие. В сектора на строителството и финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите се очакват най-активни темпове за наемане през четвъртото тримесечие. От друга страна, мениджърите по наемане от секторите „Земеделие”, „Минно дело” и „Ресторанти и хотели” единствени съобщават негативни намерения за наемане през четвъртото тримесечие.

България се класира сред най-оптимистичните страни в региона на Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA). Работодателите в Турция очакват отново най-активни темпове по наемане в региона, следвани от тези в Израел, Норвегия и България. От друга страна, работодателите в Гърция и Италия са най-песимистични в прогнозите за наемане.

Коментар