Тим Кук пред дебют в ролята на Стив Джобс

В началото на октомври Apple ще покаже смартфона от следващо поколение iPhone 5. Макар и важно като продуктов анонс, това събитие е очаквано с огромен интерес и по друга причина. За първи вместо Стив Джобс презентацията на ключов продукт на Apple ще направи новият CEO на компанията – Тим Кук.

Няколко авторитетни издания посочват 4 октомври като дата на официалния анонс. Засега Apple все още не е обявила кога ще бъде премиерата на iPhone 5. Източници като allthingsdigital.com твърдят, че продажбите на смартфона ще започнат няколко седмици след официалния анонс, т.е. към края на октомври.

Стив Джобс, харизматичният лидер на Apple, се оттегли от поста CEO на 25 август, когато заяви, че по здравословни причини не може повече да ръководи компанията, и предаде щафетата на Тим Кук. По традиция, главният изпълнителен директор на Apple е този, които представя новите продукти. Затова никой не се съмнява, че именно Тим Кук ще покаже за първи път пред публика iPhone 5.

Ако Кук преотстъпи тази привилегия на някой друг мениджър от Apple, то той ще подрони своя авторитет, коментират наблюдателите на пазара. Подобен ход ще засили ширещите се настроения, че Apple – това е Стив Джобс и след неговото напускане, компанията няма да е същата.

Разбира се, Тим Кук няма да e сам на амбразурата. В представянето на iPhonе 5 и вероятно на други нови продукти ще участват няколко топ мениджъри на Apple. Очаква се в шоуто да се включат вицепрезидентът по маркетинг Фил Шилер, шефът на отдела за iOS разработки Скот Форстол и старши вицепрезидентът по софтуер и интернет услуги Еди Кю.

Същите сценарии се разиграваха и при управлението на Стив Джобс. Първоначално, именно той увличаше аудиторията, след което останалите мениджъри разказваха подробности за продуктите.

Презентацията на Тим Кук трябва да отговори на много очаквания. Новият CEO е подложен на огромен натиск от всички страни. Сравненията със Стив Джобс са неизбежни, като според повечето анализатори, влизането на Кук в новата роля ще бъде труден, но полезен за него процес. Истина е, че двамата си приличат визуално – факт, който може да помогне на Кук.

Що се отнася до самия iPhone 5, според някои версии, това ще бъде съвършено ново устройство, с оригинален дизайн, подобрена конструкция на антената и 4-инчов Retina дисплей. Други източници твърдят, че новият смартфон е подобрен вариант на iPhone 4, с операционна система iOS 5, двуядрен процесор и 8-мегапикселова камера.

Твърди се също така, че iPhone от следващо поколение ще може да работи едновременно в няколко мрежи, вкл. CDMA на операторите Verizon и Sprint и GSM на AT&T и T-Mobile. Самата Apple продължава да пази в пълна тайна характеристиките на новия си продукт.

Коментар