Фалшивите сайтове са №1 заплаха за държавните ИС

Редица заплахи към сигурността на български информационни системи или атаки на родни хакери към чужди мрежи са регистрирани в Правителствения център за реагиране при компютърни инциденти (CERT) от началото на годината, съобщиха от МТИТС на днешната конференция по информационна сигурност и съхранение на данни.

46 на сто от случаите са свързани със създаване на огледални фалшиви сайтове на утвърдени институции. Сигналите за зловреден софтуер като вирусите например, са 16%, кражбата на хардуерно пространство, или т. нар. ботнет, също е често срещана, каза зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Първан Русинов.

По данни на организацията Trustwave, кибер атаките в света най-често причиняват  блокиране на уеб-сървърите – в 33% от случаите, промяна на изгледа на уеб-сайта – в 15%, кражба на информация в 13% и разпространяване на невярна информация в 9% от регистрираните сигнали.

МТИТС ще проведе в края на ноември т.г. компютърно подпомагано учение за анализиране и прогнозиране на заплахите за информационната инфраструктура, съобщи Първан Русинов. През 2012 година администрацията в национален мащаб ще бъде обучена за предотвратяване и действия при кибер атаки.

CERT и Изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” са предприели действия за надграждане дейностите на Центъра, за да отговаря на европейските и международни стандарти, съобщи още зам.-министърът. Страната ни получава сериозно съдействие от Европейската агенция по мрежова и информационна сигурност (ЕНИСА).

Коментар