Siemens създава сектор за инфраструктура и градове

Немският гигант Siemens започва на 1 октомври финансовата си 2012 година с нов сектор – Инфраструктура и градове. Това е четвъртият сектор в структурата компанията наред с Индустрия, Енергетика и Здравеопазване.


Siemens се насочва към пазар на градски инвестиции, оценяван на 300 милиарда евро годишно
 

Сектор Инфраструктура и градове ще отвори допълнителни възможности за бизнес в нарастващия пазар на решения, свързани с градската инфраструктура”, заяви Петер Льошер – президент и главен изпълнителен директор на Siemens AG.

В момента градовете са изправени пред огромното предизвикателство да съчетаят растежа си с добро качество на живот. Siemens ще предложи цялостни решения в тази посока, допълни Роланд Буш – главен изпълнителен директор на сектор Инфраструктура и градове.

Все по-голям брой хора искат да живеят в градове. Днес над половината от световното население вече живее в градска среда, а в рамките на 20 години този дял ще скочи до 60 на сто, което означава нови 1,4 млрд. градски жители.

В отговор на този растеж градовете в цял свят ще трябва да инвестират сериозни средства в разширяване на своята инфраструктура. Пазарът на градски инвестиции, към който се насочва Siemens, в момента възлиза на около 300 млрд. евро годишно. Компанията вече предлага разнообразно портфолио, което адресира нуждите на градската инфраструктура.

Новият сектор ще управлява глобалния бизнес на компанията, свързан с градовете и инфраструктурата, от Мюнхен. Siemens обособява опита и дейностите си в тази сфера в едно звено, за да предложи на градовете решения за транспорт, защита на околната среда и спестяване на енергия.

Секторът ще има около 87000 служители и ще обедини досегашните направления Мобилност и Сградни технологии от Сектор Индустрия, както и Енергоразпределение и Интелигентни мрежи от Сектор Енергетика.

Сектор Инфраструктура и градове ще има пет дивизии: Железопътни системи, Мобилност и логистика, Ниско и средно напрежение, Интелигентни мрежи и Сградни технологии. Благодарение на новата организация те ще могат да ориентират дейността си по-близо до целевите си пазари и чрез тясно сътрудничество в рамките на сектора да разработят допълнителни възможности за бизнес в градска среда.

Siemens ще приложи нов подход към продажбите, както и към изследователската и развойна дейност, насочени към градовете. Компетентните центрове на сектора ще са важен елемент от тази стратегия.

Първият център се строи в момента в Лондон, а други два са планирани в Азия и САЩ. В тях специалисти на Siemens ще провеждат проучвания за нови градски решения и ще разработват специални пакети от продукти на компанията за градските управи. Тук се включват интегрирани решения за уличното движение, за предотвратяване на задръстванията, както и новаторски концепции за намаляване на потреблението на енергия, а оттам и на разходите на градовете.

Коментар