Проверка за нелицензиран софтуер в София

Вчера в София е извършена проверка за разпространение на нелицензиран софтуер от асемблаторска фирма. Полицията е иззела от офиса на ЕТ "Р – ДМ" няколко компютъра с инсталирани на тях нелицензирани копия на програми от компании-членове на BSA (Сдружение на издателите на бизнес софтуер).

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Спад на софтуерното пиратство у нас
Половината РС потребители ползват нелегален софтуер
Пиратството застрашава 2,5 млн. работни места годишно
Нивото на пиратството остава високо у нас

При операцията са проверени клиентски компютър, както и две системи в офиса на дружеството. Трите машини са иззети, поради наличие на нелицензиран софтуер на тях, съобщиха от представителството на BSA у нас.

Компютърните конфигурации са приобщени като доказателство по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс.

Миналата седмица BSA обяви, че делът на софтуерното пиратство у нас е намалял с 2% през 2010 г. и вече възлиза на 65%. Напредъкът се дължи на мащабната информационна кампания на Министерството на културата, както и на интензивните правоприлагащи действия на органите на МВР, поясниха от Арсис Консултинг, юридически представител на BSA в България.

Загубите на софтуерната индустрия в България от кражба на нейни продукти възлизат на 113 милиона долара през 2010 г., по данни на BSA и IDC. Усилията на сдружението в момента са насочени към убеждаване на бизнеса да въведе ефективни системи за оценка на софтуерните активи.

по темата: „Проверка за нелицензиран софтуер в София”

добавете коментар...

  1. Mir4o

    Ейййй, от доста време не беше излизала поредната такава статия. Няма, няма пък полицията и БСА атакуват поредния асемблатор. Какво ще стане като изчерпите буквите от азбуката, сега сте на Р, не остават много… но пък може да минете на шестнайсетичната система с именуването, знам ли? 🙂

  2. centi

    Doggy, нещо май не ме разбра – идеята е че като има безплатни алтернативи, фирмите могат да ги ползват тях, а не да крадат платен продукт, нали? Или фирмите хем си искат Windows, хем обаче не им се плаща за него, въпреки че имат какво да ползват като алтернатива и то да е безплатно 🙂

  3. Doggy

    Към centi менти, добре казано за полицията и законите, но по-долу твой цитат е

    / Интересно ми защо като има толкова алтернативи на Windows хората продължават да го ползват?!? Явно алтернативите всъщност не са алтернативи. /

    Велика глупост, шопарска Мисъл и байганьовщина от рода те такова животно нема.

    Всички си спомнят времето когато IE (Internet Explorer) се ползваше повече от 90% от всички хора по света, а сега под 50% и още ще пада. Същото ще се случи и със самият Windows.

    Има професионални области в които изобщо не се ползва Microsoft, защото няма нужните функционалност и качество пример за сървъри, научни изчислителни центрове и много други. Алтернативите са много повече като брой, качество и функционалност без аналог в който и да е продукт на Microsoft=

  4. centi

    Абе d.d.g., ти май си доста ограничен! Какви мутри, какви глупости? Има нарушение на закона и трябва да има наказание! Сигурен съм, че ако става дума за друг закон ще се скъсаш да критикуваш полицията, че не прави нищо, обаче когато става дума за софтуерчето ти веднага пищиш. Толкова ли не схващаш, че се проверяват само фирми, а не частни лица?!? Когато ползваш софтуерен продукт да въртиш бизнес и да печелиш пари е нормално да си платиш за него. Хайде малко почети и тогава се изказвай неподготвен. Интересно ми защо като има толкова алтернативи на Windows хората продължават да го ползват?!? Явно алтернативите всъщност не са алтернативи.

  5. d.d.g.

    Mутрии, оставете хората на мира! Такова нещо като кражба на софтуер НЕ СЪЩЕСТВУВА. А вие от технюз, стига сте повтаряли послушно като папагали милиционерския бюлетин!

  6. Usera

    Подкрепям идеята да се ползва алтернативен легален и свободен софтуер. От части проблема е, че малко се говори и пише в статии на български, новини и друга пропаганда за алтернативите на платените програми. Трябва да има публикации повече от типа две колонки: вляво съответния платен софтуер и в дясно неговия безплатен аналог. Трябва също да се обясняват термини и понятия като разликата между Free и Open Source. Трябва да се пишат статии/новини колкото се може повече за отворен и свободен софтуер.

    Самият сайт на TechNews.BG дори няма такъв раздел и тема за свободен и/или отворен софтуер, което според мен пропуск.

  7. админ

    на 13ти другата седмица излиза новото Убунту с изцяло пренаписан Юнити на базата на новият Гноме3.
    Според мен е СУПЕР ТЪПО да се инсталира пиратски софтуер при положение че го ползваш в офис основно за да ползваш 3-4 приложения от типа преглеждане на екселски таблици, писане на мейли, разни документи и скайп. Една секретарка или скандалджийка би се справила перфектно с един линукс, а за специфичният софтуер и разните му счетоводни програми има WINE or PlayOnLinux.

  8. СПЕЦ

    Алооооооуууу! Бате Батман. Махайте тоя ЧЛЕН 172а от НК! Това е комунистическа имитация на защита на интелектуална собственост! Това е вратичка приета през 1993г. за да се отваря вратичката за Емил Димитров – макарона – фирма УНИСОН. Комунистическа лапачка от монопол – той може да тиражира, но сругите НЕ!
    Сега в световен мащаб СЕ ПРЕМАХВА ТАЗИ ОТГОВОРНОСТ! Който има търговски интерес – да ходи в съда бе,. А не да юрка БЕЗПЛАТНАТА помощ на полицията за да си печели!
    http://www.investor.bg/news/article/123319/261.html

Коментар