Дистрибуторският бизнес пред исторически промени

 

Дистрибуторският бизнес е силно устойчив, въпреки трудните последни години, твърди CBN
 
Дистрибуторите на хардуер и софтуер в България са достигнали внушителните за страната приходи от 362,4 млн. щатски долари през 2010 г. Въпреки това пазарът бележи спад за втора поредна година, сочи анализ на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., базиран на резултатите на двадесет и седем активни компании – 12 многопрофилни (пет от тях са сред големите данъкоплатци на НАП) и 16 нишови дистрибутора.

При спад в приходите от няколко десетки милиони долара, общият брой на работещите в дистрибуторския сегмент изненадващо се запазва на същите нива. Това обстоятелство се отразява във влошаване на два други показателя – производителност и разходи за възнаграждения.

 
Производителността отбелязва спад за критична трета поредна година, а разходите за възнаграждения за първи път в историята падат с двуцифрен процент, сочи анализът на CBN.

Резултатите от изследването показват серизно увеличаване на складовите наличности, намаляване на вземанията и ръст в задълженията в дистрибуторския сегмент.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Очакват се масови разпродажби на хардуер
Спад на заплатите в дистрибуторския ИТ сектор
"Трудно дишане" на ИТ пазара в България
Глътка въздух за бизнеса с хардуер в България
Нови територии и очаквания на лаптоп пазара

Предизвикателствата пред дистрибуторския сектор са изключително сериозни. Наред с кризата, сивия пазар, натиска на вендорите за несъстоятелен ръст в продажбите и същевременно сключване на договори за директни доставки с ритейл веригите, отслабващ маркетинг и почти никакъв PR, дистрибуторите са изправени пред исторически промени.

След близо 20-годишен модел, базиран на десктоп компютрите – и хардуерът, и софтуерът, и услугите са пред глобална технологична промяна, идваща от смартфоните, таблетите и изнесените в "облака" решения.

Резултатите показват също, че 4 компании от работещите 27 дистрибутори са в затруднено състояние. При някои компании се наблюдава рискован ръст (спрямо средния за сектора) в склада и задълженията, вероятно с добрата идея за изпълнение на плановете спуснати от вендорите.

Въпреки трудните години, дистрибуторският ИТ бизнес е силно устойчив. Секторът е с цели 134,4 млн. долара приходи и над 240 работни места в повече спрямо 2005 г., макар и с осем компании по-малко.
 

Коментар