Linux гуру: Стив Джобс имаше вредно влияние

Ричард Столман, един от най-изявените радетели на свободния софтуер, коментира без съжаление смъртта на Стив Джобс. Според него, съоснователят и дългогодишен лидер на Apple е имал вредно влияние върху компютърната индустрия.


Ричард Столман бе един от малкото изявени специалисти, който се осмели да коментира смъртта на Стив Джобс като нещо хубаво за компютърната индустрия

Почина Стив Джобс, пионер в създаването на компютър като страхотен затвор, направен да отнеме свободата на глупаците", написа Столман в своя блог.

Изявеният Linux застъпник сравнява смъртта на Стив Джобс с тази на корумпиран бивш кмет на Чикаго, за когото настоящият кмет Харолд Уошингтън казва: „Не се радвам, че той умря, но се радвам, че вече го няма".

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
И конкурентите признаха гения на Стив Джобс
Почина Стив Джобс
Стив Джобс избран за CEO на десетилетието
Стив Джобс признат за най-умен в ИТ бизнеса
Рок легенда: Стив Джобс "уби" музиката
Apple била заплаха за свободата на интернет
Стив Джобс наречен лицемер от Motorola

Никой не заслужава смърт – нито Джобс, нито мистър Бил (бел.ред. – явно Бил Гейтс), нито тези, които са виновни за по-голямо зло”, коментира Ричард Столман. „Но всички ние заслужаваме края на вредното влияние на Джобс върху нашите компютри. Уви, това влияние ще продължи и в негово отсъствие. Можем само да се надяваме, че неговите приемници, продължителите на неговото наследство, ще бъдат по-малко ефективни”.

Столман е считан за баща на свободния софтуер. Той е основател и президент на Free Software Foundation, активист на Linux и приятел на Линус Торвалдс, носител на много научни награди и звания.

Ричард Столман е също така известен критик на Apple, Microsoft и други големи компании, които налагат частен софтуер. Linux гуруто съветва потребителите да не ползват облачни услуги и дори мрежови телефони, тъй като те застрашават конфиденциалността и данните им.

Коментари по темата: „Linux гуру: Стив Джобс имаше вредно влияние”

добавете коментар...

  1. Stoplay

    Apple The Best !!!

  2. Spiko

    оф всички си губите времето с подобни дискусии, всичко е факт и на лице, трябва просто да се огледате и да бъдете малко по-логични от дебелия брадясал opensource проповедник. не всеки има 6 часа да си дупчи кернела и да подкара видео-драйверите на някоя счупена видео-карта, а после да е параноичен и към системни дупки и да го и прекомпилира (енкапсулира) наново. значи може да се правите на разбирачи колкото си искате, но джобс и компанията му даде на клиентите които не ги интересува този 6 часов процес или които (като мен) нямат 6 часа са глупости почти всичко (да не кажа и всичко), което предлага и линукс. Има ли opensource community за осх? има! надежден ли е кернела? надежден е! операционната система е unix базирана и е взаимствано от една от най-известните – BSD. има ли userfriendly gui? има, повече от всякога! инновативни ли са? кажете ми кога linux, ще интегрират такива неща като gestures и прочие, че дори да трябва да подкарам един finger-lock девайс на която и да е линукс операционна система ще и отнеме дни! просто дебелич чичко живее в свой свят, има си разбирания, че всичко трябва да е opensource, но едва ли ще доживее това и се надявам ние никога да не го доживеем, защото тогава вече ще видите некадърно написано операционни системи! аз лично, не бих написал повече от 300 реда код без да ми платите за това, напсувайте ме или каквото и да е но ВРЕМЕТО СТРУВА ПАРИ и apple си знаеха цената и знаеха, че са единствените на пазара, които доставят това качество, затова цената им беше и по-висока!

  3. Купертино

    Епъл феновете може да са пристрастени към марката, да – това е вярно. Но помислете какво е влиянието на Епъл върху останалите марки? Направиха айпад и след това всички се втурнаха да правят таблет компютри. Същото сега се случва и при лаптопите където интел и компания искат да наложат така наречените ултрабук компютри, които всъщност са mac book air. Така че влиянието на епъл, респ. стив джобс е положително, а не вредно!

  4. Коментар

    Защо наричате клиентите на iPhone глупаци. Това е доста неточно. Правилният термин е зомбита! Това са хора, които понякога са дори доста интелигентни, но не са си задали въпроса какво купуват на практика с този iPhone (а някои от тях нямат и познания в тази област).
    Зомбирани хора има много и в други направления. Така например Facebook – какво всъщност има в този сайт, че е толкова популярен. Относно България популяризирането му стана, ЕДИНСТВЕНО защото масирано се споменаваше по телевизията (и то извън рекламния блок).

  5. NuLL

    Всъщност аз се радвам на коментарите под тази статия, защото те показаха как глупаците се познаха. Между iPhone и спама разлика няма – те съществуват, защото някои има нуждата на купува на принципа на пазарната истерия. Има ли 1% от притежателите на iPhone, които да знаят нещо повечко за хардуера му? Или поне 1% от притежателите му, които да знаят нещо за операционната му система? Или просто се явявят продължители на пазарната истерия от рекламите, пренсящи я в този форум? Глупакът обаче не е чувал за патентите на Apple от последните две годни, сред които има безспорни шедьоври като отдалечено заключване на телефона, задни вратични за претърсване и какви ли не неща. Забележете особената наглост – дори патентовани. Всъщност глупакът не цени личната си информация и не може да си представи как тя може да се използва. Защото когато няма личност, няма и лична информация. А иначе изкушението да дразниш и унижаваш глупака е непреодолимо:)

  6. opensource

    Не можеш да отнемеш от някого нещо, което не му принадлежи изобщо, тъй като е прекалено тъп за да го използва. Този, който кара глупаците доброволно да се откажат от свободата си и да си платят за удоволствието, е гений. А този който чака смъртта на гения за да говори срещу него, е просто хейтър и никога няма да бъде нещо повече.

  7. Иван

    Което си е вярно, си е вярно!

  8. Бат Илия

    Когато велики хора напуснат и нямат възможност да кажат нещо идва ред на орките да излязат от тъмни дупки и да почнат да говорят глупости.

    Никой на никого не насочва пистолет и да го принуждава какъв комп или софуер да купува/зеама/получава безплатно.

    Ако някой ползва безплатен софтуер и смята, че държи господ за шлифера и е най-големият играч и майстор на спорта за всички времена нямам нищо против да си пръдължава да си мисли така, но не и да ми навира в носа неговите убеждения.

  9. Коментатор

    До КРИТИК. Критик,съгласен съм с теб отчасти,но няма да коментирам това, което каза, а начина, по който го написа… Как може да се подписваш с това име, при положение че допусна АДСКИ МНОГО правописни грешки и изрази мнението си като наперен неграмотник!? Омръзна ми да се зачитам по интересни коментари, написани с безхаберие към граматиката,които още след първото изречение затварям… Замислете се , Българи!
    Замислете се, КРИТИЦИ!

  10. Критик

    Ричард Столман когато говори за свободата на глупаците има в предвид точно такива личности като Минчо Минчев
    Присъствието на Минчо Минчев е само доказателство че Ричард Столман не говори празни приказки.
    Минчо след като мразиш комунягите защо не започнеш да мислиш като капиталист – как да си минимизираш разходите което ще доведе логично до повишаване на печалбите. Определено вижданията на Ричард Столман са по изгодни от тези на Стив Джобс А и найстина глупаци са тези който се радват че могат да плащат за безполезен софт при положение че има безплатен САМО защото е модерно но не и ефективно Снобизъм на глупаците

  11. Купертино

    Ако Стив Джобс е бил вреден, защо другите компании не се възползваха от неговото, наречено вредно влияние. Явно сега си отдъхнаха и видяха шанс да се доберат и те до – цитирам – глупаците…

  12. Casper

    @Минчо Минчев какво си гледал с глава в ****? 😀
    Марксизъм си ти!
    Ричард Столман е велик и това, че не ти харесва какво казва си е лично твой проблем.

  13. mhm

    Епъл фенчетата са едни заблудени овчици, така са тръгнали и религиите навремето:)))

  14. Минчо Минчев

    Много ме интересува какво използва този марксист! В главата му има главно комунизъм в софтуерен вариант. Тоя филм сме го гледали.

  15. Купертино

    Трябва да свикнем че днешните устройства са еднодневки. Ползваме две години и хвърляме. Как иначе ще се развиват компаниите. Та те ще фалират, ако ни продават устройства за по 10 години.

  16. gatakka

    @Абориген не използва.
    А за стив джобс, кое му е съвършеният продукт, като чак 4-та версия на софтуера ти позволяваше да си смениш wallpaper на телефона. Егати и съвършения. Или пък губеше обхват. Акакво да изброявам.
    Джобс знаеше как да продава, това няма нищо общо с това дали стоката си заслужава.

  17. petar

    тоя e ***************** брадясал орк

  18. СДа

    Ричард Столман e на доста по-високо технологично ниво… в смисъл – човека си пише още… Джобс не е написал и 1 ред през последните 30 години…. геният на джобс по-скоро се отразява в маркетинговият сектор… а за свободният код… никой не пише… 🙁

  19. Купертино

    Стив Джобс беше един първокласен бизнесмен за времето си – прави съвършен продукт и го продава скъпо и прескъпо. Това е смисълът на бизнеса, всичко друго е благотворителност.

  20. Абориген

    Да не използваме това, да не използвам онова, а самият той дали не ги използва а?

Коментар