Поредна антипиратска акция в София

Поредна проверка на софтуера в асемблаторска фирма от София завърши с изземване на клиентски компютър и три офисни конфигурации, на които са открити нелицензирани копия на програмни продукти, съобщи Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA).

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Проверка за нелицензиран софтуер в София
Спад на софтуерното пиратство у нас
Половината РС потребители ползват нелегален софтуер
Пиратството застрашава 2,5 млн. работни места годишно
Нивото на пиратството остава високо у нас

Акцията е проведена на 11 октомври в офиса на П.К.С. ООД от служители на Пето РУП-СДВР, със съдействието на BSA. Иззетите компютри ще послужат като доказателство по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс.

Действията на държавата и правоносителите са насочени към предотвратяване на нелоялните търговски практики на асемблаторите, чрез които крайните потребители стават неволни носители на отговорността от използване на пиратски софтуер, поясниха от BSA.

По-рано този месец Сдружението съобщи за успешна проверка в асемблаторската фирма ЕТ "Р – ДМ" от София, при която също бяха иззети един клиентски РС и две офисни машини с инсталиран на тях нелицензиран софтуер.

По данни на BSA и IDC, загубите на софтуерната индустрия в България от кражба на нейни продукти възлизат на 113 милиона долара през 2010 г. Същевременно, делът на софтуерното пиратство у нас е намалял с 2% през миналата година и вече възлиза на 65%.

по темата: „Поредна антипиратска акция в София”

добавете коментар...

  1. Mir4o

    Омръзнаха ми тези статии бе! Да не сте ги сложили на автоматично публикуване 2 пъти в месеца, като само сменяте буквата от името на асемблаторската фирма?
    И още повече ме дразни израза загуба на софтуерната индустрия, няма такова нещо! Това са пропуснати ползи! Никой не може да докаже, че ако няма как да си ползвам пиратски продукт, аз със сигурност ще си го купя лицензиран!
    Друг е въпросът, че наистина не е редно като си купиш асемблиран компютър от кварталното магазинче, продавачът да ти вземе 50 кинта отгоре, за това че ти е сложил и кракнал Windows, Office, торент и BSPlayer, примерно.

  2. Razor

    загубите на софтуерната индустрия в България от кражба на нейни продукти възлизат на 113 милиона долара през 2010 г.

    Софтуерната индустрия и най-вече чуждестранната. Ако си плащахме всичкия софтуер помислете колко повече щяхме да обеднеем, защото тук не се произвеждат Windows, Office и другите често използвани програмчета. Един вид печелим на гърба на Microsoft и приятели, което съответно не се харесва на съответните компании…

    Все пак живеем в България и винаги, когато може да мине номера се възползваме(нямам в предвид само софтуера). Кражбата на софтуер е само следствие от всичко останало, а не причината за мизерията ни. Първо трябва да се променят много други неща и чак тогава може да тръгнем на лов за вещици…

  3. СПЕЦ

    BSA са МЪРЗЕЛИВИ монополни рекетьори!
    Я помислете – защо филмите на продуцентските компании се гледат ЯКО, когато са нови? Защо за това време на СУПЕР ИНТЕРЕС, се предлагат САМО ОТ ЕДИН ТЪРГОВЕЦ? Защото това е временен монопол. Олигарсите като Мърдок, MGM, PARAMOUNT, TCFox и подобни са си го заплюли това СЪС ЗАКОН в САЩ през 60-те години. И сега си го продават на местни фенове на монопола!
    А в ЕС изключителното представителство е забранено! Айде сега де. Това е правно противоречие, което BSA & мутрите от ДС осребряват … все още!
    Дистрибуиращият търговец, трябва да плаща, когато в съд продаващият ДОКАЖЕ с експретиза, колко е бил ощетен! Защото при тъпите филми, може да се окаже, че даже трябва да е ПЛАЩАЛ на прецакалият се дистрибутор – ПИРАТ!
    Трябва да се махне тоягата – чл. 172а… Неутралният интернет ще го предизвика това. Много СКОРО!
    Обжалвайте ДО ДУПКА! 0 😉

Коментар