Топ 100 софтуерни фирми у нас правят 280 млн. евро

Стоте най-големи софтуерни компании в България са реализирали приходи от близо 280 млн. евро през 2010 година, показват окончателните данни на агенция CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co.

Софтуерна компания номер 1, чието име не се съобщава в публично достъпната информация, има приходи в размер на 19,8 млн. евро, а последният в класацията прави 320 хиляди евро.

Впечатляващи е резултатът на стоте най-печеливши софтуерни компании в България. Чистата им печалба достига близо 39 млн. евро, бележейки ръст от 24% през 2010-та спрямо предходната година. Най-печелившата компания в класацията е с 8,4 млн. евро чиста печалба.

Това показва стабилност в условия на трудни икономически години, коментират от агенцията. Според друго друго изследване на CBN, софтуерният бизнес е вторият по големина на печалбата от 10-те технологични сегмента след телекомите.

Най-многобройната група компании – на независимите софтуерни доставчици (ISVs) държи 41% от приходите, 44% от печалбата и 47% от персонала.

На второ място по приходи се нареждат компаниите от бизнеса с разработка на софтуер. Tе имат 35% от приходите (тук е и компания номер 1), 35% от печалбата и 36% от персонала.

Трето място заема групата на софтуерните интегратори. Те държат сумарно 11% от приходите, 9% от печалбата и 14% от персонала.

Коментар