Мащабна антипиратска акция на ГДБОП – Хасково

Служители на на ГДБОП в гр. Хасково, със съдействието на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA), осъществиха една от най-мащабните акции за ограничаване продажбата и използването на нелицензиран софтуер.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Поредна антипиратска акция в София
Проверка за нелицензиран софтуер в София
Спад на софтуерното пиратство у нас
Пиратството застрашава 2,5 млн. работни места годишно
Нивото на пиратството остава високо у нас

Проверка в асемблаторската фирма „АЖ” ЕООД, Димитровград установи наличие на нелицензиран софтуер на 17 компютъра – един клиентски и 16 служебни в офисите на компанията в Димитровград и Хасково. Намерени са също 26 оптични диска, съдържащи множество копия на програми на членове на СИБС, за които не са предоставени доказателства за тяхното законосъобразно придобиване и използване.

Компютърните системи и дисковете са иззети като доказателство по образуваното наказателно производство за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс.

Това е една от най-мащабните проверки, извършени в последните месеци, като доказателство за това е броят на иззетите компютри и оптични дискове, съдържащи нелицензирани копия на множество софтуерни продукти”, коментираха от BSA.

В гр. Хасково беше предотвратено не само незаконосъобразното разпространение на компютърни програми сред крайни потребители, но бе успешно пресечено и мащабно използване на нелицензиран софтуер в рамките на дейността на фирмата, обект на проверката в двата града”, допълниха от сдружението.

Проверката в Димитровград и Хасково е третата, завършила с изземване на компютри, през този месец. По-рано BSA съобщи за две успешни акции в София, също сред асемблаторски фирми.

по темата: „Мащабна антипиратска акция на ГДБОП – Хасково”

добавете коментар...

  1. Usera

    Интересно кога ще се запчнат акции по плагиатсво и кражба на интелектуална собственост и за Фирмите, които разработват и продават затворен комерсиален софтуер. Те също могат да пиратстват и да крадат от отворения и свободен софтуер (Open Source). Огромна част от комерсиалния софтуер е със затворен код и никой не знае и не може да провери какво и колко са краднали чужди идеи, алгоритми, а дори 1:1 части от чужд софтуер.

Коментар