Завърши мащабен проект с IP централи в НЕК АД

Завърши oбединяването на комуникациите на предприятие „Водно електрически централи” към НЕК ЕАД, което включва бившите вече предприятия ВЕЦ Група „Родопи” и ВЕЦ Група „Рила”. Всички те ползват телефонни централи NeXspan, производство на Aastra, доставяни и монтирани през годините от Теленова, съобщиха от изпълнителя на проекта.

ПРОЕКТИ НА ТЕЛЕНОВА
 
Теленова изгради IP мрежа в Санта Марина Созопол
Полицията в АЕЦ Белене с нова телефонна централа
Мобилтел подписа договор с Теленова
Теленова ще си партнира с лидери в хотелските телефонни апарати

Обединяването създаде една от най-големите мрежи от IP телефонни централи в България – 18 на брой, по една в София и Пловдив, а всички останали – високо в планините, инсталирани в съответните ВЕЦ-ове. Сумарно мрежата има над 1200 абоната от различен тип (740 аналогови, 236 цифрови, 131 DECT и 110 IP) с над 140 външни линии, също различни като вид (10 SIP, 96 ISDN, 40 GSM Gateways), уточниха от Теленова.

Основно предимство на проекта е нулирането на разходите за вътрешно ведомствена комуникация, тъй като абонатите от всички ВЕЦ-ове се избират с вътрешен, четирицифрен номер и цената на разговора е нула. Същият ефект е постигнат и с обажданията от и към НЕК, поради „SIP trunk” връзката през ведомствения VPN.

В резултат на реализираните спестявания, се очаква изплащане на инвестицията за не повече от 10 месеца, посочиха от Теленова.

Всички над 500 функции на съвременните централи могат да се ползват в обединената мрежа, вкл. пренасочване, прехвърляне, преместване на абонат, мениджър-секретарска функция и др. Всеки абонат може да ползва също софийски или пловдивски номер.

Сериозни ползи за потребителите носи и DECT системата, особено на места дълбоко под земята (напр. ПАВЕЦ Чаира), където няма никаква друга възможност за комуникация.

Уникалното съчетание на IP и TDM технологиите в комуникациите решава изцяло проблеми, намалява значително разходите и не изисква голяма инвестиция”, коментира Георги Стефанов, управител на Теленова.

Проектът във ВЕЦ е реализиран стъпка по стъпка, в продължение на над 8 години, в съответствие с нуждите на предприятието, за да достигне сегашния си вид.

Коментар