Швейцария ще ни подкрепи в научните изследвания

 

Български и швейцарски учени ще работят по проекти в областта на медицината, екологията и др.
 
Вчера бе даден стартът на Българо-швейцарска програма за научни изследвания с продължителност до 2016 година.
 
Швейцарската национална научна фондация и дирекция „Наука” към Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН) са националните организации, отговорни за цялостното управление и администрирането на програмата.
 
Учени от България, съвместно с техни колеги от Швейцария ще могат да изпълняват под формата на консорциуми научни дейности, насочени към конкретни проблеми в четири тематични области:

екология: лесовъдство, селско стопанство, управление на земята, отпадъци;

социални науки: социална и човешка неравнопоставеност и регионални неравенства;

медицина: проектиране и симулация на лекарствени средства;

инженерство: иновативно строително проектиране, методи и материали

Проекти извън тези области няма да бъдат финансирани. Продължителността на проектите е до 3 години.

Изследванията ще се провеждат в участващите изследователски центрове от двете страни. Взаимни визити и краткосрочни посещения в Швейцария и България също са възможни в рамките на проектите.

Бенефициентите на безвъзмездната помощ ще са изследователи, работещи в рамките на обществени научни институции, като за България това са:

• акредитирани висши училища;

• институти на БАН и другите академии;

• други национални нестопански изследователски институции;

• изследователски организации, които са участвали в други швейцарски програми за сътрудничество в областта на изследванията.

Общият бюджет за съвместните изследователски проекти е 4 235 347 швейцарски франка, от които 3 647 050 швейцарски франка се предоставят от швейцарското правителство и 588 297 швейцарски франка се предоставят от МОМН.

Максималният размер за един проект (швейцарски и български принос) е 400 000 швейцарски франка. За всеки проект минимум 50% от безвъзмездната помощ могат да бъдат дадени на българския партньор.

Обявата за набиране на проектни предложения се очаква да бъде обнародвана в средата на ноември 2011 г., като крайният срок за подаване на проектите ще е средата  на март 2012. Одобрените проекти ще започнат да се осъществяват в края на септември 2012 г.
 

Коментар