Facebook строи център за данни до Арктика

Facebook ще построи гигантски център за данни на 100 км от Северния полярен кръг. Съоръжението ще консумира електроенергия колкото град с население 50 хиляди души, предаде The Telegraph.

Центърът ще бъде разположен в шведския град Лулео – това е и първият подобен обект на Facebook извън пределите на САЩ.

ОЩE ПО ТЕМАТА
 
Най-зеленият център за данни – в пещера под катедрала
Грийнпийс поде "антивъглищна" кампания срещу Facebook
Център за данни се охлажда изцяло от вятъра
Ахой! Google ще прави кораб – център за данни

Студеният климат ще позволи на компанията да използва единствено въздух за охлаждане. Статистиката показва, че средногодишната температура на въздуха в Лулео е плюс 2 градуса.

Центърът ще има размери колкото единадесет футболни игрища. Facebook ще плаща годишно по 45 милиона долара за електроенергия, която в Лулео се добива от водни електростанции.

Facebook не е първата компания, която се насочва към Северния полюс. Още през 2007 година Microsoft започна преговори за построяване на център за данни в Сибир, но и до момента проектът не е реализиран.

По-късно, през 2009-та година Google купи изоставена млечна ферма във Финландия и в момента строи сървърен център там.

по темата: „Facebook строи център за данни до Арктика”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Всъщност информацията, която стои по дисковете и не се ползва практически не хаби електроенергия. Мощността е необходима за текущите потребители и калпаво написания софтуер (те и затова FB започнаха да преработват php кода към C).
    Иначе че има много ненужни данни – спор няма.

  2. Ники

    Напълно съм съгласен с GlobalAdmin! Наскоро си мислех за това как се разрастват базите данни на Фейсбук и колко енергия се харчи за безсмислена информация…

  3. GlobalAdmin

    Напълно безсмислено е да се поддържа огромен архив повече от 6 месеца назад – повечето неща са куп глупости, които могат да бъдат изтривани (а те и без това не държат на това да не се трие без причина). То, и няма как да ги прочетеш понеже трябва да скролваш надолу.

Коментар