ICANN поддържа мултикултурен, децентрализиран интернет

През 2012 година България може да има домейни и на кирилица, стана ясно днес на първия по рода си „Домейн форум” в София с участието на ICANN – международната организация,  отговаряща за управлението на имената и адресите в интернет.

Президентът на ICANN Род Бекстрьом обяви в София, че организацията ще подддържа децентрализирания мултикултурен модел на интернет

България е една от държавите с най-либерална интернет среда и е между първите пет по достъп до бърз интернет, подчертаха участниците във форума. Именно отворената политика е от особено важно значение днес. Според ICANN, най-добрият модел за развитие на интернет е мултикултурният.

Интернет е децентрализиран феномен, който няма шеф – там всеки е  шеф. ICANN се стреми да поддържа точно този модел”, заяви Род Бекстрьом, президент и главен изпълнителен директор на организацията.

Форумът популяризира програмата на ICANN за нови домейни от първо ниво (от типа .com, .org и т.н.) с произволни имена, включително и такива на кирилица. ICANN поддържа системата на домейните отворена, за да има по-голям избор и сигурност.

Основният въпрос днес е как да се защитим [в киберпространството]. Eдинственият начин сигурността да бъде повишена е по-активното сътрудничество, като най-подходящ е децентрализираният мултидържавен модел”, категоричен бе Бекстрьом. „Ползата от отворената система за имена на домейните се проявява най-силно в сферата на сигурността”.

Според него, интернет може да се подобри, ако организациите и институциите се присъединят към ICANN и се включат в дискусиите по създаване на политиките в сферата на домейните. През март т.г. се проведоха първите официални срещи между ICANN и администрацията в Брюксел за ролята на правителствата в определяне на тези политики. Три пъти годишно такива срещи се провеждат из цял свят.

През юни 2012 г. в Прага предстои публично обсъждане на резултатите от срещите между представителите на интернет организацията и държавните институции по темата за новата програма за домейните, съобщи Бекстрьом.

От 12 януари до 12 април 2012 г. желаещите да регистрират нови домейни от първо ниво могат да подават заявления в ICANN за имена извън утвърдените досега 22 генерични (gLTD – generic Top Level Domains) и 250-те домейна, свързани с названията на държави (като .bg, .ru, .uk и др.), съобщи Стефан ван Гелдер, главен мениджър на NetNames/Indom. След затваряне на този 90-дневен „прозорец” не е ясно кога отново ще има подобна процедура.

Новата gLTD-програма се създава, за да се избегнат промените при транслитериране на имената. Целта е да се подобри контролът и да се повиши сигурността”, обясни Стефан ван Гелдер.

Цената за gLTD е 185 000 щатски долара. През юни 2012 г. организацията ще започне процедура по оценка и одобряване на заявките, която ще приключи през ноември.

Очакват се около 4000 заявления, според Бен Крофърд, главен изпълнителен директор на CentralNic – компания, специализирана в сферата на домейн имената. Физически лица не могат да кандидатстват, програмата е предназначена основно за фирми, притежатели на търговски марки, поясни Крофърд.

Форумът в София бе организиран от сдружение УНИНЕТ и Регистър.БГ и привлече интереса на домейн регистратори, интернет-доставчици, юристи в сферата на интелектуалната собственост, интернет потребители, представители на държавните институции и на академичната общност.

Коментар